De felle zon in je gezicht, alsof het Juli is en je nog lekker aan de Spaanse kust ligt. Er is echter één verschil, het is september en je loopt op de Uithof. Reden genoeg voor iedereen om een korte broek aan te doen zou je denken, maar is dat ook zo? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat de kledingkeuze van studenten lang niet altijd gebaseerd is op het weer.
Tijdens de hittegolf zijn we de straat opgegaan en hebben we mensen geobserveerd en geïnterviewd om te achterhalen wat ze droegen en vooral waarom ze een bepaalde kledingkeuze hadden gemaakt. Hieronder zie je onze cijfers, die al snel korte metten maken met de aanname dat mensen massaal korte broeken aantrekken als het warm weer wordt.
Op 5 september, de warmste dag, bleek dat van de bijna 694 studenten slechts 40,2% (279 studenten) een korte broek droeg en toen de temperatuur een week later gedaald was, bleek dat percentage zelfs gedaald naar slechts 16,9% (117 studenten). De lange broek bleek op beide dagen oppermachtig, met de op de warmste dag een aandeel van 59,8% (415 studenten) en toen de temperatuur een week later daalde een aandeel van maar liefst 83,1% (577 studenten).
Maar waarom bleef de grote meerderheid ondanks het warme weer dan lange broeken dragen? Een deel van dat antwoord vind je in de lange reistijd die studenten hebben, want die stappen ‘s ochtends vroeg als het nog stukken frisser is de deur uit, waarbij ze de voorkeur geven aan een lange broek. Daarnaast speelt professionaliteit een rol; een korte broek is simpelweg te informeel.
We kunnen dus wel stellen dat de lange broek het altijd van de korte broek wint. Wellicht dat een buitenlandse vakantie de studenten van gedachten doet veranderen, maar zolang ze op de Uithof zijn en de herfst en winter zich langzaam aandienen, zien wij geen enkele reden dat hier snel verandering in zal komen.