Rookgedrag op Utrecht Centraal

Rookgedrag op Utrecht Centraal

Roken. Of het nu via de ‘ouderwetse’ sigaret gebeurt of de meer moderne e-sigaret, wanneer je je buiten op openbare plekken bevindt, zijn binnen je gezichtsveld bijna altijd wel enkele rokers te spotten. Hoe zit dit op Utrecht Centraal? En zijn dit dan voornamelijk mannen, vrouwen, met gebruik van e-sigaretten of de ‘ouderwetse’ sigaretten?

Wanneer de reeds gepubliceerde cijfers worden gelezen, dan wordt er gesproken over een percentage van 18,9 van de Nederlandse bevolking die aangeeft wel eens te hebben gerookt (18 jaar en ouder). Hierin zouden meer mannen roken dan vrouwen (Vzinfo, 2023).

In tegenstelling tot een sigaret, komen er bij een e-sigaret (elektronische sigaar) minder schadelijke stoffen vrij (RIVM, z.d.). Wanneer je op zoek gaat of mannen of vrouwen voornamelijk gebruik maken van een e-sigaret, krijg je verscheidene artikelen met gedifferentieerde conclusies te zien. Zo zouden volgens Willemsen et al. in 2015 en Verdurmen et al. in 2014 vooral vrouwen gebruik maken van een e-sigaret, daar waar Gisle et al. (2019) in 2018 een gezondheidsenquête hebben geanalyseerd die aangeeft dat vooral mannen vapen. Maar wat zijn de cijfers voor anno 2023?

Om zelf de cijfers voor ogen te zien, hebben wij op Utrecht Centraal 5 dagen een kwartier geobserveerd hoeveel mensen er binnen ons gezichtsveld aan het roken zijn met de vraag; waren dit mannen of vrouwen? Hoeveel waren er aan het vapen en welk geslacht kwam hierin het meeste voor?

Zoals in figuur 1 te zien is, waren voornamelijk mannen in totaal het meest al rokend gezien op UC (Utrecht Centraal) ten opzichte van vrouwen. Hetzelfde geldt voor het aantal mensen die aan het vapen waren; het aantal mannen namen hierin het voortouw.
De resultaten van deze kleine steekproef komen hierin overeen met zowel de cijfers van Volksgezondheid en Zorg (Vzinfo, 2023) wat betreft het sigarettengebruik en de cijfers uit de gezondheidsenquête uit 2018 omtrent het e-sigaretten gebruik.

Bibliografie:

Over de auteur