Dure business: de basisbeurs.

Dure business: de basisbeurs.

Goed nieuws voor de studenten: de basisbeurs komt terug. En hoe mooi dat ook is, niet voor iedereen is dat goed nieuws….

Voor de overheid wordt het namelijk een flinke extra kostenpost. Van 420 miljoen in 2022, naar ruim 1,1 miljard in 2028. Een stijging van maar liefst 680 miljoen!

In onze interactieve grafiek blijkt vooral dat de komende jaren HBO studenten daar een erg groot aandeel in hebben: Kostten zij in 2022 nog 100 miljoen, in 2028 stijgt hun aandeel tot ruim 500 miljoen. En dat allemaal omdat de overheid de inkomensgrens heeft verhoogd, waardoor opeens veel meer HBO studenten een aanvullende beurs te gemoed mogen zien.

Wat verder opvalt: het bedrag studiefinanciering dat WO studenten de komende jaren omgezet zien worden in een gift daalt de komende jaren stevig tot minder dan 40 miljoen, maar stijgt daarna weer explosief naar meer dan 300 miljoen in 2028. Het aantal BOL studenten die hun basisbeurs een gift zien worden, blijft de komende jaren wel stabiel hangen: zij ontvangen 200 miljoen per jaar.

Al met al kost het dus aardig wat geld als je de overheid bent.

En dan denk je als student “Ik ben binnen”, maar dat geld moet natuurlijk wel ergens vandaan gehaald worden. Neem nou het collegegeld, dat elk jaar met circa. 100 euro omhooggaat. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit de komende jaren zal veranderen.

Dus ja het is mooi voor de student en minder mooi voor de overheid, maar vergeet niet dat als geld ergens wordt bijgelegd dat het dan de andere kant weer ergens wordt weggehaald.

Over de auteur