Sporten in Utrecht

Sporten in Utrecht

Over het algemeen is het logisch om te denken dat de afstand tot een sportaccommodatie de bereidheid om te gaan sporten beïnvloed. Men zou ten slotte toch eerder naar de sportschool om de hoek gaan dan die op een kwartier fietsen. Maar is dit echt zo? Of laat de Utrechtse sporter zich niet tegenhouden door wat reistijd?

In de onderstaande kaart van de gemeente Utrecht is een verband te zien tussen de afstand naar de sportschool en het aantal mensen dat genoeg beweegt. Alle buurten in de gemeente Utrecht hebben een bepaalde kleur van licht naar donkergroen. Des te donkerder de kleur des te meer mensen halen in die buurt de bewegingsrichtlijnen. Kortom, hoe donkerder de buurt hoe meer er gesport wordt. Ook staan op de kaart alle sportscholen in Utrecht afgebeeld. Op deze manier kan er goed vergeleken worden of het uitmaakt hoever weg de sportschool is om daadwerkelijk te gaan sporten.

Wat snel duidelijk wordt op de kaart is dat veruit de meeste sportscholen in de (binnen)stad van Utrecht zitten, ook zitten daar de meeste buurten waarin het percentage bewoners dat de bewegingsrichtlijnen haalt het hoogst is (RIVM, 2023). Er zou dus goed een verband kunnen zitten tussen de aanwezigheid van sportscholen en de sportiviteit van bewoners in de buurt. Naast de (binnen)stad worden de bewegingsrichtlijnen ook in Leidsche Rijn en Tuindorp veel gehaald. In deze buurten zitten echter geen sportscholen, de aanwezigheid van een sportschool is dus niet noodzakelijk om aan de beweging richtlijnen te voldoen.

Over het algemeen is de afstand tot de sportschool in Utrecht waarschijnlijk voor weinig mensen een echte belemmering om te sporten. Echter is wel te zien dat hoe meer sportscholen er zijn, hoe meer er gesport wordt. Een sportschool in de buurt helpt dus wel!

Data verantwoording:

De gebruikte data komen van verschillende bronnen. De informatie over het percentage bewoners dat de bewegingsrichtlijnen haalt komt van de buurtatlas van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De locatiegegevens van de sportscholen komen van zowel Google Maps als de sites van de sportscholen. De locaties zijn vastgesteld aan de hand van coördinaten. Door deze variabelen met elkaar te vergelijken in een kaart is een verband te trekken tussen de aanwezigheid van sportscholen en de sportiviteit van mensen uit de buurten. Echter is er geen hard bewijs voor aangezien mensen op vele andere manieren kunnen sporten dan in de sportschool. Uit deze gegevens zijn dus geen conclusies of beweringen te halen maar er is wel degelijk een verband te zien.

Over de auteur