Ziekteverzuimcijfers: Een diepgaande blik per provincie

Ziekteverzuimcijfers: Een diepgaande blik per provincie

Wat verstaan wij onder het woord ziekteverzuim?
Daar waar men in eerste instantie ziekteverzuim enkel kan associëren met ziekte, kan het ook een gevolg zijn van fysieke of mentale klachten die door het uitvoeren van werkzaamheden zijn ontstaan.

Ziekteverzuim percentage van 2019-2022

In bovenstaand figuur (A&O fonds, 2022) is te zien hoe het ziekteverzuim van 2019-2022 varieert per provincie in Nederland (in percentages). Zo is er een globale trend te zien dat het percentage werkverzuim in 2020 t.o.v. 2019 afneemt en vervolgens voor de twee daaropvolgende jaren toeneemt. Het valt op dat bijvoorbeeld Noord-Brabant geleidelijk van 4% (2019) verzuim naar 6% stijgt (2022), en daarmee bestempeld kan worden als één van de provincies met het hoogste werkverzuim. Groningen laat voor de laatste meting in 2022 het hoogste percentage ziekteverzuim zien (7%).

Wat zijn de oorzaken van ziekteverzuim?

Zo ongeveer de helft van het aantal ziekteverzuimdagen is een gevolg van psychische klachten, burn-out of overspannenheid. Echter komt verzuim door griep en/of verkoudheid met 43 procent het vaakste voor. De reden van uitval die daarna het vaakste voorkomt is door klachten aan de maag of darmen met 9 procent.

Het verzuim kan wel verschillen per branche of organisatie. Er is bijvoorbeeld meer verzuim in branches met zwaardere mentale of fysieke belasting, zoals in de gezondheidszorg of de bouwnijverheid. Toch is maar liefst 58 procent van het verzuim niet werk gerelateerd, maar is het ontstaan door de privé omstandigheden (arboconcern, 2022).

Over de auteur