Hoe meer pillen, hoe meer vreugd.

Hoe meer pillen, hoe meer vreugd.

Pillen slikken en je super goed voelen. Voor velen klinkt het maar al te bekend. Maar hoe zit dit met de rest van Europa? Om dit te achterhalen hebben wij onderzoek verricht naar de correlatie tussen gebruik van voortgeschreven medicatie en het algemene levensgeluk per land.

Wat in een oogopslag te zien valt is dat het noorden van Europa verreweg gelukkig is dan het warme zuiden. Verschillende factoren spelen hier een factor in zoals uitstekende medische zorg, dragelijke temperaturen en gelijkheid in de samenleving.
Ondanks dat Amerika verreweg de grootste gebruiker is van medicijnen kunnen wij Europeanen er ook wat van. In 2018 werd er zelfs collectief 180 miljard euro aan besteed door consumenten. In de bovenstaande kaart tonen wij aan welk land de grootste gebruiker is.

De hypothese dat landen die meer medicijnen gebruiken ook gelukkiger zijn wordt met deze kaart bevestigd. De noordelijke landen slikken in ieder geval meer dan de zuidelijke buren. In eerste instantie klinkt dit misschien tegenstrijdig. Waarom zijn mensen die medicijnen slikken gelukkiger? Zijn zij niet juist ziek en ongelukkig?

Het geluk zit hem in de kwaliteit van het gezondheidssysteem. Inwoners van landen met een goed gezondheidssysteem scoren hoger en hebben door de kwaliteit van het systeem sneller toegang tot de benodigde medicijnen.

Bron: https://www.oecd-ilibrary.org/sites/78878924-en/index.html?itemId=/content/component/78878924-en#:~:text=In%20total%2C%20the%20EU%20retail,EUR%20190%20billion%20in%202018.

Over de auteur