Alcohol gebruik in Nederland

Alcohol gebruik in Nederland

Alcoholgebruik is een gewoonten die diepgaand van invloed zijn op de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Overmatig alcoholgebruik gaat vaak genoeg gepaard met psychische problemen. In 2022 in Nederland drinkt maar liefs 7,1% van de bevolking overmatig volgens cijfers van het CBS. Ieder jaar brengt het CBS een rapport uit over de gezondheid van ons land, de Gezondheidmonitor.

Zoals je op deze kaart kunt zien kunnen we overal in Nederland overmatige drinkers vinden, waarbij geen enkele provincie immuun is voor dit gedrag. Wel valt het op dat de provincie Flevoland met een percentage van 5,2% eruit springt, wat wijst op een positieve trend in die regio. De provincies Noord-Holland en Overijssel vallen ook op, alleen dit omdat zij het hoogste percentage van 7,9% hebben als overmatige drinkers.

De stand van ons alcohol gebruik is over de afgelopen 10 jaar erg stabiel, er lijkt een langzame maar redelijk constante daling plaats te vinden voor zowel het totaal alcoholgebruik als voor het aantal zwaar alcoholgebruik. Het is goed nieuws dat het alcoholgebruik in Nederland de afgelopen tien jaar min of meer gelijk is gebleven en zelfs een beetje is afgenomen.

Dit kan te danken zijn aan campagnes en maatregelen die mensen bewuster hebben gemaakt van de risico’s van te veel drinken. Maar het is echt belangrijk dat we deze inspanningen voortzetten om het drinken van alcohol nog verder omlaag te krijgen en de gezondheid van de bevolking te verbeteren.

Verantwoording

In deze datablog is gebruik gemaakt van onderzoeken van het CBS, GGD en RIVM. Deze gegevens worden ieder jaar uitgevoerd en leveren cijfers op over gezondheid,  sociale situatie en leefstijl van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder. In 2022 is er een extra meting gehouden in verband met de COVID-19 crisis in Nederland.

Kaart

Deze kaart moet laten zien waar in Nederland het meeste overmatige gedronken wordt. Onder het overmatige drinkers verstaat het CBS; iemand die meer dan 21 glazen per week (mannen) of meer dan 14 glazen per week (vrouwen) drinkt. De kleurbalk loopt van 0% tot 10% omdat 0% de statistische norm zou zijn en 10% mooi afgerond boven de hoogste waarden zit.

Lijndiagram

De leeftijdsgrens van de gemeten data voor deze lijndiagram is 16 jaar. Volgens de Nederlandse wet mag er pas vanaf 18 jaar legaal alcohol gedronken worden. In de praktijk wordt er in veel gevallen al vanaf 16 jaar alcohol genuttigd. Omdat we ook praten over totaal alcoholgebruik is het van belang dat dit mee wordt gemeten.

Over de auteur