Overmatig alcoholgebruik in de gemeente Utrecht

Overmatig alcoholgebruik in de gemeente Utrecht

Alcoholgebruik is een bekend fenomeen dat diepgaande invloed kan hebben op individuen en samenlevingen. Dit uit zich zowel op straat als binnenshuis. Veel mensen hebben geen rem op het gebruik van alcoholische dranken en drinken het ene na het andere drankje. Maar wanneer drink je nou eigenlijk te veel, hoe veel mensen zijn dit ongeveer en waar wonen deze mensen precies?

In de kaart hieronder is de gemeente Utrecht afgebeeld. Alle buurten zijn gescheiden van elkaar en hebben een blauwe kleur; hoe donkerder deze kleur is, hoe groter het percentage inwoners dat overmatig drinkt. Maar wanneer word je dan precies geclassificeerd als een overmatige drinker? Bij vrouwen is dit het geval als ze meer dan 14 glazen alcohol per week drinken en bij mannen als ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Verder is weergeven aan de hand van een bierglas icoon op welke locaties er slijterijen gevestigd zijn.

Als je kijkt naar de kaart dan lijkt het erop dat er een causaal verband is tussen het percentage overmatige drinkers en de hoeveelheid slijterijen in de desbetreffende buurt. In de binnenstad van Utrecht is het percentage overmatige drinkers het hoogst, daar zitten veel buurten tussen de 10 en 12 procent. Ook bevinden zich daar het leeuwendeel van de slijterijen.

Het percentage 18-plussers dat wordt gezien als overmatige drinkers in de gemeente Utrecht is 6,4% en ligt daarmee dicht bij het landelijk gemiddelde van 6,3%.

6 oktober 2023

Geschreven door: Storm Raats en Ruben Overbeek

Verantwoording en analyse

Voor de gezondheidsdata hebben wij gebruik gemaakt van de data van Buurtatlas, dit is informatie van rijksoverheid. Deze cijfers zijn berekend aan de hand van de Gezondheidsmonitor van 2020. De betrouwbaarheid hangt altijd af van het aantal respondenten dus er valt niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat de cijfers exact kloppen. Daarnaast hebben we gebruikgemaakt van coördinaten in Google Maps om de locaties van de slijterijen exact te kunnen pinnen. 

De locaties van de slijterijen zijn natuurlijk niet de enige oorzaak van overmatig drinken. In het centrum bevinden zich bijvoorbeeld ook de meeste horecagelegenheden wat ook kan zorgen voor verleidingen. Daarnaast spelen er nog diverse factoren een rol bij de verschillende drinkers zoals inkomen, levensgeluk, levensverwachting, mentale gezondheid enzovoorts. Wij hebben er bij deze visualisatie voor gekozen om enkel de vergelijking te maken tussen het percentage overmatig drinken en de locaties van de slijterijen. 

Over de auteur