Veel longkankerpatiënten en rokers in Groningen 

Veel longkankerpatiënten en rokers in Groningen 

Bad news for medical diagnosis,Serious patients are listening x-ray scan results from professional doctor.Patient and doctor concept

Uit een recent nieuwbericht van NU.nl blijkt dat het aantal gevallen van longkanker onder de Nederlandse vrouwen de afgelopen jaren zorgwekkend aanzienlijk is toegenomen. Ook in vergelijking bij mannen en met de rest van Europa zijn de cijfers hoger. Maar waar in Nederland is roken nog populair? En zijn hier dan ook meer longkanker gevallen? 

De oorzaak dat er steeds meer longkanker gevallen bij vrouwen zijn, is dat vrouwen in de jaren zestig en zeventig massaal gingen roken. Dit zorgwekkende verschijnsel is vooral zichtbaar is de regio’s Groningen en West- en Midden-Brabant.  Hier is namelijk een hoger aantal gevallen longkanker vastgesteld in vergelijking met de rest van het land.  

De gevallen van longkanker zijn aanzienlijk hoger in de GGD-regio’s Groningen, West- en Midden-Brabant, Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond (figuur 1). Een mogelijke verklaring voor een groot deel van deze regio’s is de grotere hoeveelheid rokers (figuur 2). “Roken is de belangrijkste oorzaak van lonkanker” volgens IKNL. Dit suggereert dat de overheersende hoeveelheid rokers in deze regio’s een belangrijke factor kunnen zijn die bijdragen aan de hogere aantallen longkanker gevallen in dezelfde regio’s.  

Om Nederland zo gezond mogelijk te houden en maken is er uit de figuren duidelijk zichtbaar dat er dringend actie moet worden ondernomen om het aantal longkankergevallen in Nederland te verminderen, vooral in de regio’s waar de meeste gevallen van longkanker zijn geconstateerd. Daarnaast dient er in de regio’s Groningen en Amsterdam speciale aandacht te worden besteed aan het bemoedigen van het stoppen met roken, gezien het aanzienlijke verband met longkanker. 

Figuur 1

Figuur 2

Verantwoording dataselectie:  

Voor deze studie hebben we zorgvuldig gekozen voor diverse bronnen om een grondige analyse van de volksgezondheid in Nederland uit te voeren. De belangrijkste datasets zijn afkomstig van de Gezondheidsmonitor van de GGD, zowel voor volwassenen (19-64 jaar) als voor ouderen (65 jaar en ouder). Deze gegevens worden elke vier jaar verzameld en bieden inzicht in regionale gezondheidstrends. 

Aanvullend hebben we jaarlijkse gegevens van het Nederlandse Kankerregistratie (NKR) gebruikt, verkregen via de Gezondheidsenquête, om nationale trends te onderzoeken. Specifiek voor de longkankercijfers hebben we vertrouwd op de meest recente gegevens van de NKR uit 2022. 

Om de analyse te vergemakkelijken, hebben we de verzamelde gegevens gesplitst in twee aparte kaarten, waardoor een zij-aan-zij vergelijking mogelijk is. Dit zorgt voor een diepgaand begrip van de gezondheidssituatie in Nederland op regionaal en nationaal niveau. 

Bron: 

Longkanker | Regionaal | Volksgezondheid en Zorg (vzinfo.nl) 

Roken | Regionaal | Volwassenen | Volksgezondheid en Zorg (vzinfo.nl) 

Over de auteur