Broekkeuze onder studenten: lange broek meest gangbaar

Broekkeuze onder studenten: lange broek meest gangbaar

AI-foto ter illustratie | Met behulp van Adobe Firefly

Kunnen docenten in een korte broek naar school als het buiten warm is? Trajectum trok begin september met deze vraag langs studenten op de Heidelberglaan. Er kon geen echte conclusie worden getrokken, omdat de meningen behoorlijk uit elkaar lagen. Maar waar kiezen de studenten zelf voor?

Lang verhaal kort: lang. Dat bleek uit verzamelde cijfers van maandag 2 september jl. Met een temperatuur van 26 graden – gevoelstemperatuur 28 graden – koos het grootste deel van de studenten op de Heidelberglaan voor een lange broek. Van een totaal van 143 studenten heeft slechts 30% gekozen voor een korte broek, bestaande uit iets meer mannen dan vrouwen.

De steekproef vond plaats bij het gebouw Heidelberglaan 15, waar studenten die het pand verlieten door de draaideur aan de voorzijde werden geturfd. Gekeken werd naar de broekkeuze en het geslacht van de studenten. In dit specifieke geval telde een rokje mee als korte broek. Hetzelfde geldt voor een driekwartbroek.

In de video van Trajectum van begin september zijn de meningen verdeeld. ‘Draag wat je wil’, wordt afgewisseld met ‘je moet het algemeen fatsoen naleven’. Deze verdeling is ook terug te zien in de datavisualisatie hierboven: het overgrote deel van de studenten heeft echter voor een lange broek gekozen. Hierin is weinig onderscheid te maken tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke studenten.

Waar de meningen in de voxpop van Trajectum verdeeld zijn, waren de studenten wat meer eensgezind. Zelfs als het in Utrecht 27 graden is, is de lange broek de meest gangbare broekkeuze.

Tekst: Chris de Potter en Gert Barnhoorn

Over de auteur