Hoed je voor de Hitte: Temperatuur, Niet Zonlicht, Drijft Pettengebruik

Hoed je voor de Hitte: Temperatuur, Niet Zonlicht, Drijft Pettengebruik

Het is een algemene misvatting dat mensen petten dragen om zich te beschermen tegen de zon. Hoewel dit zeker een factor is, blijkt uit recent onderzoek dat de temperatuur een grotere rol speelt bij het besluit om een pet te dragen dan de intensiteit van de zon.

Petje af voor onderzoek

Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht hebben een interessante studie uitgevoerd op twee drukke locaties: het Utrecht Science Park en Utrecht Centraal. Ze hebben daarbij het aantal mensen geteld dat petten droeg en dit vergeleken met de weersomstandigheden van die dagen.

Het doel van het onderzoek was om te begrijpen welke factoren invloed hebben op de beslissing van mensen om een pet te dragen. De resultaten waren verrassend. Het bleek dat de temperatuur, niet de zonlichtintensiteit, de belangrijkste factor was.

Op warmere dagen zagen de onderzoekers een aanzienlijke toename van het aantal petdragers, ongeacht de zonlichtintensiteit. Dit suggereert dat mensen petten dragen om zich tegen de hitte te beschermen, en niet zozeer tegen het zonlicht.

*De verhouding is het percentage mensen met pet.

Zonbescherming of drip?

De vraag rijst dan natuurlijk: dragen mensen petten voor bescherming tegen de zon, of is het meer een mode-statement, een middel om “drip” te tonen, zoals de jongeren het noemen?

Uiteraard is het waarschijnlijk een combinatie van beide. Echter, de resultaten van dit onderzoek suggereren dat de functionele rol van petten – bescherming bieden tegen hitte – mogelijk belangrijker is dan we eerder dachten.

Dus de volgende keer dat je een pet opzet, denk dan eens na over waarom je dat doet. Is het vanwege de hitte, de zon, of gewoon omdat het er cool uitziet? Wat de reden ook is, één ding is zeker: petten zijn hier om te blijven.

Over de auteur