Wandelend telefoongebruik op het Science park

Wandelend telefoongebruik op het Science park

Hoeveel mensen gebruiken hun telefoon tijdens het wandelen? Voor velen is de neiging groot om op elk moment hun telefoon erbij te pakken, ook terwijl ze zich verplaatsten van het ene naar het andere punt.

Wij hebben op verschillende dagen observaties uitgevoerd om te onderzoeken hoeveel mensen hun telefoon gebruiken tijdens het wandelen. De resultaten: 40% van de wandelaars was op een bepaalde manier bezig met hun telefoon.

De observaties vonden plaats op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag. Als locatie werd gekozen voor de wegen rondom het gebouw van de Hogeschool Utrecht aan de Heidelberglaan 15, waar rond het middaguur veel studenten en personeel lopen.

De staafdiagram laat zien dat op maandag het meeste telefoon- en wandelverkeer plaatsvond: 86 mensen waren bezig met hun telefoon en 138 niet. Dit kan worden verklaard door een drukke start van de week, waarbij studenten en medewerkers mogelijk hun rooster of updates checken.

Op dinsdag en woensdag nam het telefoongebruik af. Op dinsdag waren er 50 mensen op hun telefoon en 78 zonder, terwijl het op woensdag 52 met en 61 zonder waren. Dit kan wijzen op een afname van telefoongebruik naarmate de week vordert.

Op donderdag nam het telefoongebruik weer iets toe, met 62 mensen op hun telefoon en 92 zonder. Dit kan komen doordat mensen richting het weekend hun plannen maken of snel informatie opzoeken.

Tijdens de observaties viel op dat vooral mensen die alleen of in duo’s liepen met hun telefoon bezig waren. In groepen van vier of meer waren er zelden mensen die op hun telefoon keken. Het lijkt erop dat mensen vooral hun telefoon gebruiken wanneer ze geen directe sociale interactie hebben.

Over de auteur