Onderzoek naar het gebruik van Spar University in het Uithof

Onderzoek naar het gebruik van Spar University in het Uithof

Gedurende een observatie van 30 minuten (tussen 11.45 en 12.15 uur) is gekeken naar het gebruik van de Spar University in het Utrecht Science Park (de Uithof). Het onderzoek richtte zich op het aantal studenten dat de Spar bezocht gedurende de gebruikelijke lunchtijd en welke producten zij kochten.

De meeste studenten die tijdens de lunchpauze bij de Spar langskwamen, kochten één product, meestal een broodje of snack. Een combinatie van een drankje en een etenswaar bleek ook populair. Koffie werd opvallend vaak gekocht, wat het tot een van de bestverkochte producten maakte. Ook energydrinks werden vaak gekozen, terwijl frisdranken achter leken te blijven.

Enkele studenten liepen de winkel uit zonder een aankoop te hebben gedaan. Deze bezoekers waren vaak onderdeel van een grotere groep studenten, waarvan het ene deel wél iets besloot te kopen en het andere niet.

Het koopgedrag onder studenten bij de Spar University rond het middaguur.

Uit de observaties blijkt dat frikandelbroodjes en croissants tot de meest verkochte etenswaren behoren. Het kopen van deze etenswaren ging vaak gepaard met één van de eerdergenoemde energydrinks of een koffie.

Een prijsvergelijking tussen de Spar University en de Albert Heijn in Utrecht laat zien dat de Albert Heijn goedkoper is voor veel populaire lunchproducten. Vooral broodjes en drankjes zijn bij de Albert Heijn voordeliger geprijsd dan bij de Spar.

Vergelijking van de prijzen tussen de Spar University en de Albert Heijn.

Ondanks het prijsverschil blijft de Spar University populair onder studenten. De belangrijkste reden hiervoor lijkt het gemak van de locatie: de Spar ligt midden op de campus, waardoor studenten snel even een broodje en of drankje kunnen halen tussen de colleges door. Alternatieven zoals de Albert Heijn vereisen meer moeite en tijd. Dit zou mogelijk de reden kunnen zijn waardoor veel studenten toch voor de Spar kiezen, ondanks de hogere prijzen.

Auteur(s): Ben Riemens & Milan Beijl

Over de auteur