Waar geven wij ons geld aan uit?

Waar geven wij ons geld aan uit?

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de uitgaven van Nederlandse huishoudens zijn toegenomen in de jaren tussen 2015-2020. In 2015 lag het gemiddelde besteden bedrag iets onder de €34.000 en in de loop van de jaren is dit veranderd naar meer dan €35.000. Wel zijn de bestedingen van huishoudens achtergebleven bij het inkomen tijdens het begin van de coronacrisis. In onderstaande tabel zijn de bestedingen per categorie weergegeven uit het jaar 2015 en 2020. De gegevens zijn een gemiddelde per persoon, in euro’s uitgelicht.

In welke categorieën is een groei van bestedingen te zien?

In een aantal categorieën is er in de bestedingen een toename te zien. Veel hiervan heeft te maken gehad met de coronapandemie. Er zijn een paar opvallende dingen die uit bovenstaande tabel kan halen (CBS Statline, 2023). Om te beginnen bij voedsel en non-alcoholische dranken. In 2020 ontstond er een economische onzekerheid door de coronapandemie, maar opvallend is dat hier het bedrag wat er aan voedsel wordt besteed, steeg. Een verklaring hiervoor kan zijn dat we meer thuis aten, omdat er periodes zijn geweest dat de horeca dicht was.  Er werd in het thuis leven algemeen ook meer geld gestoken, zoals stoffering en huishoudelijke apparaten, hier werd meer dan 20% meer aan uit gegeven t.o.v. 2015. Ook huiseigenaren vonden het tijd om meer geld te steken in onderheid en verbetering van de woning zelf. Ook bij huisvesting, water en energie is er een grove stijging te zien. Deze stijgingen kunnen er mee te maken hebben dat de energieprijzen en huizenprijzen gestegen zijn en nog steeds stijgen.

Niet alle categorieën ervaren een toename

De uitgaven aan kleding en schoenen is juist verminderd. In de tijd van corona zat iedereen veel meer thuis, dus is een mogelijke verklaring hiervoor dat we minder nieuwe kleren nodig hadden. Bij recreatie, cultuur, restaurants en hotels was ook een logische daling waar te nemen, omdat veel hiervan ook vaak dicht was in de coronatijden en we hier dus niet naar toe konden.

Uiteindelijk was de groep met de lagere inkomens meer aan het uitgeven dan de groep met de hogere inkomens, die juist meer aan het sparen waren (CBS, 2022).


19-09-2024 – Janat Ali, Anna Spits, Joram Willemse

Over de auteur