In augustus 2024 is de werkloosheid in Nederland licht gestegen naar 3,7% van de beroepsbevolking en dat is een kleine toename ten opzichte van de 3,6% in juli. Toch blijft de werkloosheid in Nederland relatief laag in vergelijking met andere landen in Europa en het Europees gemiddelde. De kans dat de werkloosheid ineens sterk zal stijgen is klein.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal werklozen in de afgelopen maanden licht toegenomen tot 374.000 mensen. Ook het UWV merkte dit in de toename van de WW-uitkeringen. Als dit aantal vergeleken wordt met de werkloosheidspercentages in Europa blijkt dat Nederland ruim onder het gemiddelde zit. Zoals te zien is in onderstaande grafiek, zit het Nederlands gemiddelde de afgelopen 6 jaar altijd ongeveer 2% onder het Europees gemiddelde.
De oorzaak dat de werkloosheid in Nederland zoveel lager ligt, is onder andere de lage jeugdwerkloosheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland op plek 3 van Europa staat als het gaat om het percentage van jongeren dat werkt. Ongeveer 9 op de 10 jongeren in Nederland werkt, terwijl in Griekenland ruim 40% werkloos is. Verder was 2023 volgens de ABN AMRO Bank ook moeilijker gezien de inflatieschok die de koopkracht van mensen verlaagde. Bovendien nam de vraag naar Nederlandse export af. Beide redenen zorgden ervoor dat bedrijven minder produceerden en dus minder werk te bieden hadden. Dit zorgde ervoor dat er minder personeel nodig was, wat resulteerde in het ontslaan van werknemers of het niet verlengen van hun contract.
Onder de totale beroepsbevolking (mensen tussen de 15 en 75 jaar oud) liggen de werkloosheidspercentages minder ver uit elkaar, maar ook daar zijn grote verschillen te zien tussen de landen. Bosnië en Herzegovina heeft met 13,3% het hoogste werkloosheidspercentage. Dat is ontstaan door een oorlog in de jaren 90 waardoor de industrie instortte, schrijft Caritas International. In Wit-Rusland is het werkloosheidspercentage het laagst, daar is dit maar 0,1%. Volgens de NOS komt dat door een maatregel die daar geldt. De inwoners krijgen een boete als ze te weinig dagen in een jaar werken.
Toch is de kans dat de werkloosheidspercentages groeien bij een slechtere economie klein, schrijft NU.nl. De groei van parttimebanen in Europa creëert namelijk een constante stroom van openstaande vacatures, waardoor het arbeidsaanbod ruim blijft en de werkloosheid relatief laag. Deze verschuiving in de arbeidsmarkt maakt het mogelijk om economische tegenslagen beter op te vangen.
Geschreven door Fadil Hameem, Ying-Zi Pan, Suzanne Meijer.