Vlieland met afstand gemeente met hoogste percentage overmatige drinkers

Vlieland met afstand gemeente met hoogste percentage overmatige drinkers

Eerder dit jaar wees het RIVM erop dat de overheid te weinig doet tegen problematisch drinken. Geboden oplossingen zijn bijvoorbeeld het duurder maken van alcoholische versnaperingen en het aan banden leggen van reclame.

Het doel van de overheid is dat het aantal volwassenen dat problematisch drinkt in 2040 is gedaald naar vijf procent. Hoe staat het er nu voor, is dan de vanzelfsprekende vraag die op komt doemen. Maar eerst: wat is een overmatige drinker?

Het CBS hanteert de volgende beschrijving: ‘Percentage mensen die meer dan 21 glazen per week (mannen) of meer dan 14 glazen per week (vrouwen) drinkt.’ De data van CBS Statline leveren op dit gebied een aantal interessante bevindingen.

De Waddeneilanden hebben bijvoorbeeld hogere percentages aan overmatige drinkers dan andere gemeenten in Nederland. Neem Vlieland: ruim zeventien procent van de bewoners is een overmatig drinker van alcohol; Terschelling doet er met bijna veertien procent niet al te veel voor onder.

Ook aan de westkust zijn wat donkere plekken te zien. Neem bijvoorbeeld de gemeente Noordwijk, waar iets meer dan tien procent overmatig drinker van alcohol is. In het midden van Nederland zijn de percentages lager in vergelijking met andere gebieden, zo is te zien op onderstaande kaart. Van de gemeenten die grijs zijn op de kaart, waren geen gegevens beschikbaar.

De zwarte stippen op de kaart representeren het aantal bijeenkomsten van de AA – Anonieme Alcoholisten – en in welke gemeente. Wat opvalt is dat er op de Waddeneilanden, waar het percentage overmatige drinkers het grootst is, geen bijeenkomsten zijn. In totaal zijn er 163 bijeenkomsten in Nederland, waarvan de meeste plaatsvinden in Amsterdam: 12.

De percentages overmatige drinkers per gemeente zijn afkomstig uit een dataset van CBS Statline. In deze dataset is er gefilterd op mensen met een leeftijd van achttien jaar of ouder. De locaties van de bijeenkomsten zijn afkomstig van de website van AA Nederland. Om de afleesbaarheid van de kaart ten goede te komen, zijn niet de specifieke locaties gebruikt. De adressen zijn vereenvoudigd tot de gemeente (in plaats van Ichthuskerk (zijzaal), Meeuwenlaan 122, 2224GZ Katwijk is simpelweg gekozen voor Katwijk). Er is gekozen voor de meest recente gegevens.

Link naar dataset CBS Statline: https://statline.rivm.nl/#/RIVM/nl/dataset/50120NED/table

Link naar website AA Nederland: https://aa-nederland.nl/bijeenkomsten/

Door Chris de Potter en Gert Barnhoorn

Over de auteur

Gert Barnhoorn

Gert Barnhoorn is een 21-jarige freelance-journalist uit Katwijk aan Zee. Voor Omroep West is hij actief als voetbalcommentator en voor het Leidsch Dagblad schrijft hij regelmatig wedstrijdverslagen.