Stress op social media: wat Reddit ons vertelt over online druk

Stress op social media: wat Reddit ons vertelt over online druk

Sociale media lijken misschien een plek van vrolijke selfies en grappige memes, maar schijn bedriegt. De Kaggle-dataset ‘Stress Analysis in Social Media’, met berichten uit vijf verschillende Reddit-gemeenschappen, onthult dat stress vaak verscholen zit tussen de regels van onze online posts. 

Reddit is een groot online platform waar gebruikers content delen en bespreken in duizenden “subreddits” rond specifieke onderwerpen. Van nieuws tot hobby’s, iedereen kan posten en reageren. Door te up- of downvoten bepalen gebruikers welke bijdragen het meeste aandacht krijgen. Het is een levendige plek voor discussie en ontdekking van allerlei interesses. 

Bron: https://www.kaggle.com/datasets/ruchi798/stress-analysis-in-social-media 

De dataset biedt een kijkje in de gedachten van duizenden gebruikers die hun zorgen en frustraties delen over de uiteenlopende onderwerpen, van werkstress en relatieproblemen tot persoonlijke crisissen. Het interessante aan deze data is de diversiteit: in elke subreddit (een groep die gemaakt is rondom specifieke interesses en onderwerpen), van professionele discussiegroepen tot persoonlijke verhalen, komt stress op zijn eigen manier naar voren. Gebruikers uiten zich openhartig, wat niet alleen de diepte van hun zorgen blootlegt, maar ook hoe verschillend stress ervaren wordt in verschillende contexten.  

Wat opvalt, zijn de hashtags en termen die vaker opduiken, zoals #burnout en ‘overwhelmed’. Dit geeft aan dat mentale gezondheid een groeiend thema is in de gesprekken, maar ook dat de druk van het altijd online zijn steeds zwaarder weegt.

Hoewel sociale media bedoeld zijn om ons te verbinden, laten deze gegevens zien dat de keerzijde – stress en druk – een steeds groter deel van onze online-ervaring wordt. Het roept de vraag op: hoe blijven we verbonden zonder dat het ons uitput? Reddit-gebruikers geven ons in ieder geval genoeg stof tot nadenken.


Verantwoording

De Kaggle-dataset ‘Stress Analysis in Social Media’ is gemaakt door berichten van Reddit te analyseren, waarbij verschillende emotie categorieën zijn gemeten. Met behulp van tekstanalyse zijn emoties zoals angst, relaties, PTSS en meer geïdentificeerd. Deze emotie categorieën zijn bepaald door specifieke sleutelwoorden en zinsstructuren die deze emoties weergeven, te analyseren in verschillende rubreddits. We hebben de belangrijkste categorieën geselecteerd en in de visualisatie weergegeven; de overige zijn samengevoegd in de categorie ‘overig’. Uit data blijkt dat angst het meest voorkomt (27%), gevolgd door relatieproblemen (21,1%), PTSS (17,8%) en misbruik (16,8%). De categorie ‘overig’ omvat 11%, terwijl dakloosheid in 6,3% van de gevallen genoemd wordt. De gegevens zijn afkomstig van een dataset die van 790 personen inzicht geven in de emotionele gesprekken binnen online gemeenschappen. De dataset is bedoeld om patronen in het taalgebruik rondom stress en emoties te ontdekken, zonder hierbij persoonlijke psychologische toestand van gebruikers te beoordelen. 

Geschreven door Isabella van Heijningen & Beaudine Teunis