De veranderende wereld van emoji’s: wat onze digitale emoties onthullen

De veranderende wereld van emoji’s: wat onze digitale emoties onthullen

Wie kent ze niet; Emoji’s. Dagelijks worden er tientallen emoji’s in berichten geplaatst. Emojipedia (2024) stelt zelfs dat een op vijf tweets tegenwoordig een Emoji bevat. Emoji’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel geworden van de communicatie via sociale media. Van simpele lachende gezichten tot symbolen die liefde en verdriet uitdrukken, de pictogrammen geven snel emoties weer die soms lastig in woorden te beschrijven zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat ons emoji-gebruik door de tijd heen is veranderd. Dit vertelt ons niet alleen hoe we ons voelen, maar ook hoe de wereld waarin we leven onze gevoelens beïnvloedt.

Volgens Pardes (2018) zijn de eerste emoji’s ontwikkeld in 1999 door de Japanse ontwerper Shigetaka Kurita. Sindsdien is het aantal emoji’s aanzienlijk toegenomen. Tegenwoordig kun je emoji’s gebruiken op bijna alle sociale mediaplatformen, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Deze emoji’s kunnen een beeld geven van de tijdsperiode. Een periode met veel verdriet kan bijvoorbeeld leiden tot meer gebruik van de huilende emoji. In figuur 1 is het gebruik van een specifiek soort emoji over de afgelopen jaren op Twitter inzichtelijk gemaakt.

Figuur 1

De lach blijft populair, maar met een twist
In de figuur is te zien dat het lachende gezicht voor een grote hoeveelheid mensen op twitter (nu X) nog steeds de ultieme favoriet is. De lach-emoji staat sinds 2020 op de eerste plaats. Dit is een teken dat mensen online nog steeds humor en positiviteit zoeken.

De koffie-emoji
Het meest opvallende in de grafiek is de stijging van het gebruik van de koffie-emoji. Deze emoji staat symbool voor het drinken van een warme drank. Volgens Julia Bruce (2024) van Emojiedit wordt de emoji de laatste tijd vaak gebruikt om het spreekwoordelijke gezegde “spill the tea” te beschrijven. Volgens haar is het een manier om over “gossip”, nieuws en persoonlijke informatie te praten.

Daarnaast wordt de emoji op internet gebruikt om vrouwen te beschrijven die iets doms of onhandigs doen. ‘’Women ☕ komt van origine uit een sketch video van Team Fortress 2 dat was gepost op Youtube aan het einde van 2017. Women ☕ reacties werden geplaatst in meerdere TikTok video’s aan het begin van 2022’’, aldus Owen (2022) van Know Your Meme.  In de video zijn twee soldaten te zien die ‘’women’’ zeggen en aan het lachen zijn. Hierna nemen ze een slok van hun koffie.

Meer tranen tijdens de pandemie
Opvallend is de bijzondere positie van de huilende-emoji. In 2020 en 2021 stond deze emoji op de tweede plaats. De tijd waarin deze emoji populair werd, staat niet op zichzelf. Tussen 2020 en 2021 brak de COVID-pandemie uit. Het huilende gezicht geeft een duidelijke indicatie van de emotionele impact van de pandemie. De emoji werd een symbool voor verdriet en frustratie. In 2023 zakte het huilende gezicht naar de zesde plaats, wat suggereert dat de periode daarna beter was.

Conclusie
Al met al kan er gesteld worden dat emoji’s steeds belangrijker worden in het communiceren op sociale media. Emoij’s zijn verbonden met de emotionele context van de tijd. Terwijl het lachende gezicht nog steeds dominant is, toont de stijging van andere emoji’s, zoals de koffie-emoji, een verschuiving in betekenis en gebruik. Ook weerspiegelde de populariteit van de huilende emoji tijdens de pandemie een teken van verdriet. Dit alles illustreert hoe emoji’s niet alleen persoonlijke gevoelens weergeven, maar ook bredere maatschappelijke trends en gebeurtenissen.

Verantwoording

Voor dit artikel wordt onderzocht welke emoji het populairst zijn en wat de oorzaken daarvan zijn. Om deze vraag te beantwoorden, is er gezocht naar een lijst van de meest gebruikte emoji in de afgelopen jaren. Hiervoor zijn meerdere websites geraadpleegd die een ranglijst bieden van de populairste emoji’s. Elke website gaf echter een andere ranglijst.

Uiteindelijk is er gekozen voor de website Emojipedia (2024), omdat daar de meest gebruikte emoji’s per maand worden bijgehouden. Ook is het mogelijk om de populairste emoji’s van enkele willekeurige jaren in te zien, maar data over langere periodes per jaar ontbreekt. Wel is de YouTube-video World’s Most Popular Emojis 2013-2023 van Captain Gizmo (2023) gevonden. In deze video wordt een top 15 getoond van de meest gebruikte emoji per maand volgens Emojipedia. Voor de rangorde is de video telkens stilgezet op januari vanaf het jaar 2020. Dit is vier keer gedaan, waarna de top 10 is samengesteld.

De verschuivingen in de rangorde over de jaren zijn gebruikt als basis om bredere conclusies te trekken over het online gedrag en de emoties van gebruikers. Waar mogelijk is er een verband gelegd tussen de cijfers en bredere maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de COVID-19-pandemie en veranderende digitale gewoonten.

 Beperkingen in het onderzoek
Het is belangrijk te erkennen dat de data beperkt is tot emoji-gebruik op grote schaal en mogelijk niet alle vormen van digitale communicatie vertegenwoordigt. Daarnaast gaven veel sites andere rankingen, die wel voor een groot deel overeenkwamen.  Bovendien zijn trends beter zichtbaar als er meerdere datums zichtbaar worden. Alleen vanwege de grote verschuivingen in populariteit in een korte tijd van de emoji’s is er gekozen om vier datums over vier jaar te kiezen. Bij een grote hoeveelheid datums kan het overzicht verloren raken in de datavisualisatie.

Ethische overwegingen
Bij het schrijven van dit artikel is er zorgvuldig omgegaan met de gegevens. Dit om overinterpretatie te voorkomen. Waar mogelijk zijn bredere maatschappelijke trends aangehaald om de veranderingen in emoji-gebruik te kunnen verklaren. Het doel van het artikel is om inzicht te bieden in hoe digitale communicatievormen veranderen in relatie tot wereldgebeurtenissen en sociale gewoonten.

Literatuurlijst

Bruce, J. (2024, 25 juni). Coffee Emoji : More Than Meets the Mug. Smileys, Emoticons And Emojis. https://mojiedit.com/coffee-emoji/

Captain Gizmo. (2023, 17 oktober). World’s most popular emojis 2013-2023 [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=xO13v79WHzY

Emojipedia. (2024, september). Emoji statistics. https://emojipedia.org/stats

Owen. (2022). Women / Women coffee emoji. Know Your Meme. https://knowyourmeme.com/memes/women-%E2%98%95-women-coffee-emoji

Pardes, A. (2018, 1 februari). Emoji: the complete history. WIRED. https://www.wired.com/story/guide-emoji/

Over de auteur