Hoe de werkloosheid zich heeft ontwikkeld

Hoe de werkloosheid zich heeft ontwikkeld

Het is niets nieuws dat de Nederlandse economie hard is geraakt door Covid-19, de pandemie die vorig jaar ons land binnendrong, en alle maatregelen en lockdowns die het met zich meebracht. Veel kleine en grote bedrijven moesten hun deuren (tijdelijk) sluiten en/of medewerkers ontslaan. Het is nu meer dan een jaar later en met Prinsjesdag in het vooruitzicht hebben we gekeken hoe de werkloosheid zich het afgelopen jaar in Nederland heeft ontwikkeld.

Zoals je in de grafiek hierboven ziet, neemt de werkloosheid in Nederland het afgelopen jaar steeds verder af. Tussen augustus 2020 en januari 2021 was het aantal werklozen met bijna 100 duizend gedaald. En ook na een lichte stijging in februari bleef de werkloosheid dalen tot slechts 300 duizend werklozen in augustus 2021, ruim 125 duizend minder dan vorig jaar.

Ondanks dat het aantal werklozen al jaren afneemt, steeg vorig jaar in eind 2019 de werkloosheid enorm, zo veel werklozen waren er sinds 2017 niet meer geweest. Maar met de daling van het afgelopen jaar zijn we in principe weer terug bij af. We zijn terug bij de trend die eind 2019, aan het begin van de pandemie, is geëindigd.

Nadat minister van Financiën Wopke vorig jaar voorspelde dat 2021 een zwaar jaar zou worden, viel het eigenlijk best mee. Er is sprake van lage werkloosheid en een groeiende economie. Volgens het CPB blijft de economie dit jaar en ook volgend jaar groeien. Wel is de verwachting dat de werkloosheid lichtelijk zal stijgen door het grotendeels stopzetten van het corona steunpakket aan bedrijven, waardoor sommige bedrijven alsnog failliet zullen gaan.

Gergő Tamás & Nina van der Werf  |  23-09-2021

Over de auteur