‘Ik loop eigenlijk altijd door deze straat op weg naar de winkels.’ Dit is wat voetgangers vertelde op de Draaiweg in het noorden van Utrecht. De Draaiweg is de straat voor voetgangers in de herfst en winter, maar waarom is dat?
Door: Anna Spits, Jytte Claij, Fadil Hameem en Joram Willemse
Dat de Draaiweg als gunstig wordt beschouwd heeft verschillende redenen. De voornaamste redenen zijn: De stoep is breed, er zijn veel opritten voor kinderwagens/ rolstoelen en de stoep is bijna geheel gelijk. Na een inspectie te hebben uitgevoerd, op maandag middag, kunnen we dit beeld bevestigen. We hebben de Draaiweg samengevat in een infographic.
Weersomstandigheden gedurende tegenover het aantal voetgangers
Uit onderzoek met de Telraam, een apparaat dat het verkeer telt, kunnen we het opvallend aantal voetgangers in de winter en herfst terugvinden. Cijfers onthullen dus dat de herfst populair is voor voetgangers, ondanks de weersomstandigheden. In november liepen er bijvoorbeeld meer dan 9.500 mensen over de Draaiweg, dit terwijl er maar liefst 78 uur regende met een gemiddelde temperatuur van 9,15 graden Celsius.
Tijdens de winter blijft het aantal voetgangers relatief constant. December en januari tonen rond de 9.800 voetgangers. Dit aantal is gemeten ondanks het koude temperaturen, 8,45 graden in december en 5,29 graden in januari, en zelfs ondanks enkele dagen met ijsvorming en sneeuw. Hieronder is een visualisatie te zien waar het aantal voetgangers te zien is en het aantal uur neerslag/ijsvorming.
Wat zeggen de bewoners over de Draaiweg?
Tijdens ons bezoek aan de Draaiweg hebben we met wat voetgangers gesproken. Meerdere voetgangers vertelde ons dat zij hier vooral liepen om naar de winkels te gaan. Op de hoek van de draaiweg zitten namelijk wat winkels, waaronder een Kruitvat en een Jumbo. Vooral de mensen uit de wijk Pijlsweerd, dat gelegen is aan de overkant van de vecht, lopen naar de winkels, via de Draaiweg, voor hun dagelijkse boodschappen. Verder vertelde verschillende (oudere) voetgangers dat ze het ook een prettige straat vinden, omdat de staat breed is en er weinig obstakels zijn. Ook dit hebben wij gemerkt tijdens onze inspectie. De obstakels en schreven tegels die er waren, zijn al van verre te onderscheiden. Dit verkleint de kans op valpartijen, wat vooral voor oudere weggebruikers een groot pluspunt is.
Als het aan de bewoners ligt blijft deze stoep zoals hij is. Verder hopen verschillende voetgangers dat er meer stoepen komen zoals die op de Draaiweg. Als laatste kan er dus gesteld worden dat vooral mensen uit de wijk Pijlsweerd de straat gebruiken om naar de winkels te lopen. Daarnaast maken de brede stoep, weinig obstakels en veel opritten de straat aantrekkelijk voor voetgangers.
Hieronder is een datavisualisatie waarin het aantal voetgangers per seizoen wordt weergegeven. De straat de we hebben onderzocht, de Draaiweg, geeft een inzicht die misschien onverwachts lijkt. De winter en de herfst hebben namelijk het grootste aandeel wat betreft het aantal voetgangers. Dit terwijl er verwacht wordt dat de lente en de zomer het grootste aandeel heeft wat betreft het aantal voetgangers. De Albatrosstraat is hier een perfect voorbeeld van, vandaar dat deze tegenover de Draaiweg wordt gezet.
Verantwoording
Telraam biedt een unieke en toegankelijke manier om samen met burgers verkeersgegevens te verzamelen die een volledig beeld geven van de mobiliteit in een straat. Het systeem maakt gebruik van een speciaal ontworpen, gebruiksvriendelijke en betaalbare verkeersteller. Het toestel bevat een camera met een lage kwaliteit. Het toestel wordt eenvoudig aan het raam van een deelnemende burger geplaatst en registreert continu het verkeer in de straat. Dankzij AI worden de verkeersdeelnemers zoals gemotoriseerde voertuigen, fietsers, voetgangers en andere weggebruikers geteld.
Om de data op te halen van de geselecteerde straten is er een API gebruikt van telraam zelf. Hierin kan een ID van een telraam apparaat (die te vinden is via de telraam site zelf) ingevoerd worden en dan is het mogelijk om data op te vragen van een periode van maximaal 3 maanden per keer. Om de data van elk seizoen op te vragen is het ID van de geselecteerde straten ingevoerd in de API en een periode van 3 maanden opgevraagd, voor de herfst- en winterperiode is deze data uit 2023 opgehaald en voor lente en zomer 2024. Dit komt omdat we nu in oktober zitten dus niet compleet de herfst- en winterperiode kunnen opnemen van 2024. Deze datasets zijn daarna omgezet van JSON naar een CSV-bestanden zodat de data als een handige tabel gebruikt kan worden in Excel.
Het telraam kan alleen meten als het licht is buiten. Omdat de seizoenen daardoor een vertekent beeld kunnen geven, hebben we een selectie gemaakt op tijd. De zomer heeft namelijk veel meer uren licht dan de winter. Voor de uren is gekozen voor het aantal uur van de kortste dag van het jaar. De kortste dag is 21 december. De dag heeft van 10:19 tot 16.29 licht. De data set geeft alleen hele uren aan. Daarom is 10.19 naar 11.00 verschoven om voor elk jaargetij dezelfde meting te hebben. Omdat er in de data set niet later dan 15:00 wordt gemeten, is er gekozen voor 15:00. Dit maakt dat er voor elke maand tussen de 11:00 en 15:00 data verzameld wordt. De data is gefilterd in de draaitabel met de filter knop.