De verleidende vette hap voor middelbare scholieren

De verleidende vette hap voor middelbare scholieren

Foto van het ANP

Frikandelbroodjes, energy drinks en grote zakken chips tijdens de lunchpauze. De nachtmerrie van elke ouder die graag wilt dat zijn of haar middelbare scholier fatsoenlijk eet tijdens de pauze. Waar deze verleiding nou vandaan komt, dat hebben we voor je uitgezocht.

Met een goed gevulde rugzak lopen de scholieren rond de middagpauze terug van de supermarkt, om zo op school de vangst van de dag op te eten. Een energydrankje waardoor ze stuiterend in de klas zitten of een grote zak chips om te delen met vrienden. Het sentiment is vaak dat alles beter is dan de droge boterham die langzaam al was verkruimelt onder de zware schoolboeken na het eerste uur.

Dat studenten graag ongezond eten is welbekend. Daarom zijn er binnen vele middelbare scholen al verschillende acties ondernomen om de kantines gezonder te maken. Het niet meer verkopen van super vette snacks tot gezondere drankjes in de automaten om zo de studenten te stimuleren om de gezonde keuze te maken.

Hoe goed deze iniatieven van zowel de middelbare scholen als het ministerie van volksgezondheid standhouden tegen de verleiding van de supermarkten dat is de vraag. Daarom zijn wij gaan kijken naar de verschillende middelbare scholen in Utrecht centrum en de locaties van de supermarkten. Om zo te bekijken hoe makkelijk studenten in de stad verleid worden op lokaal niveau.

Hierboven zijn de rode stippen de verschillende middelbare scholen en de blauwe stippen zijn de supermarkten.

Waar wij achter kwamen is dat het aantal supermarkten rondom middelbare scholen nog best groot is. Zo zijn meer dan de helft van de supermarkten makkelijk te voet of per fiets snel te bereiken door de gemiddelde middelbare scholier die studeert in Utrecht centrum. Dit bleek uit de bovenstaande kaart die wisten te creƫren door twee publiek openbare datasets rondom de middelbare scholen en supermarkten in centrum Utrecht te combineren in Flourish.
Het antwoord op de vraag: is het makkelijk om als scholier verleid te raken om naar de supermarkt te gaan in pauze? Zal daarom bij de vele middelbare scholieren in centrum Utrecht waarschijnlijk beantwoord worden met een ja.
Hoe denk jij erover? en vindt je dat er iets moet veranderen aan hoe de scholen hiermee omgaan? Laat het ons weten in de comments.

Over de auteur