Overmatig alcoholgebruik als oorzaak van psychische ongezondheid

Overmatig alcoholgebruik als oorzaak van psychische ongezondheid

Psychische gezondheid heeft te maken met het cognitief, emotioneel en sociaal welzijn dat iemand ervaart. Mensen die zich mentaal gezond voelen, zitten goed in hun vel, zijn in staat om te genieten van het leven en kunnen spanningen of tegenslagen goed aan. Psychische ongezondheid kan zich daarentegen uiten in verschillende klachten als stress, angst, depressiviteit of lichamelijke klachten als hoofdpijn en vermoeidheid. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich psychisch ongezond voelt. Deze week hebben wij onderzoek gedaan naar de mate waarin het percentage psychische ongezondheid per provincie in Nederland samenhangt met het percentage overmatige drinkers per GGD regio.

In Nederland zijn er momenteel 25 GGD regio’s. Elke regio is verantwoordelijk voor het beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van de inwoners. Per regio worden er vele onderzoeken uitgevoerd. Zo ook naar het percentage overmatige drinkers. Iemand is een overmatige drinker bij het drinken van meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of meer dan 21 glazen per week (mannen). In de onderstaande visualisatie is te zien dat zowel de psychische ongezondheid als het aantal GGD regio’s inclusief overmatige drinkers, in Noord-Holland het hoogst is. Dat Noord-Holland de koploper is als het gaat over alcoholgebruik komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Maar of er daadwerkelijk een verband te zien is tussen de percentages overmatige drinkers en psychische ongezondheid? Daarvoor gaan we kijken naar andere provincies en GGD regio’s in Nederland.

In Groningen en Friesland zijn de percentages van de psychische ongezondheid in vergelijking met de rest van Nederland het laagst. Flevoland, Zeeland en Utrecht beschikken net als Groningen en Friesland over één GGD regio per provincie. Het is opvallend dat de percentages overmatige drinkers in de GGD regio’s van Groningen en Friesland hoger zijn dan die van Flevoland, Zeeland en Utrecht, terwijl deze provincies een hogere psychische ongezondheid kennen. Op basis van deze cijfers valt er dus te concluderen dat een hoger percentage overmatige drinkers niet duidelijk samenhangt met een hoger percentage psychische ongezondheid per provincie. Dit wil niet zeggen dat overmatig alcoholgebruik geen (mede)oorzaak kan zijn waardoor mensen zich mentaal ongezond voelen. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren. Wat iemand meemaakt of meegemaakt heeft, maar ook hoe ongezond iemand leeft, kan ervoor zorgen dat iemand psychisch ongezond is.

Over de cijfers; de cijfers zijn allemaal percentages en zijn dus in verhouding met het aantal inwoners per GGD regio of provincie.

Mathijs Strik & Helen Thissen, donderdag 6 oktober

Over de auteur