De roker gaat langzaam in rook op

De roker gaat langzaam in rook op

In 2020 stierven meer dan 10.000 mensen aan longkanker en ruim 5000 aan de gevolgen van COPD. Roken drukt nog altijd zijn stempel op de Nederlandse gezondheidscijfers. Opvallend genoeg zijn er duidelijke regionale overeenkomsten zichtbaar tussen de levensverwachting en het aantal rokers.

Sigaret als volksvijand nummer één

De grootste vijand van de Nederlander lijkt de sigaret te zijn. In 2020 vermoordde deze bekende sluipmoordenaar meer dan 15.000 Nederlanders. Daarnaast gingen ruim 220.000 levensjaren verloren als gevolg van vroegtijdig overlijden door roken. Hiermee drukt de sigaret hard op de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Het is dan ook niet gek dat regio’s met meer rokers een minder hoge levensverwachting kennen. Toch is het opvallend hoe duidelijk dit verband zichtbaar wordt op de kaart.

https://public.flourish.studio/visualisation/7443668/

GGD-regio’s verschillen  

Op bovenstaande kaart is Nederland ingedeeld in GGD-regio’s. Daarnaast is de gemiddelde levensverwachting per regio zichtbaar, evenals het percentage rokers. De regio’s Groningen, Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Limburg steken scherp af tegen de andere regio’s. Het aantal rokers vertoont opvallende overeenkomsten met een lagere levensverwachting. Al deze regio’s hebben dan ook een lagere levensverwachting dan het landelijke gemiddelde van 81,8%.

Slechte gewoontes

Roken is niet de enige belangrijke doodsoorzaak, ook overgewicht, ouderdom en corona (in 2020), drukken hard op de Nederlandse levensverwachting. Het lijkt dan ook alsof de levensverwachting met een gezondere leefstijl nog zou kunnen toenemen. Ons gedrag lijkt de levensverwachting op dit moment te manipuleren met slechte gewoontes. Echter neemt het aantal rokers gestaag af. Sinds 1990 is dit al bijna gehalveerd van 35,4% naar 20,2%. Met nieuwe maatregelen om roken te ontmoedigen: het rookverbod in de horeca, ophogen van sigarettenprijzen en het creëren van rookvrije zones, wordt verwacht dat deze trend zal doorzetten.

Over de auteur