Onrust op de energiemarkt, waar komt dit vandaan?

Onrust op de energiemarkt, waar komt dit vandaan?

Energieleveranciers die hun aanbiedingen intrekken en een gigantische stijging van de stroomprijzen. De gevolgen van het gas tekort lijken net voor de winter bij ons gearriveerd te zijn, tot afschuw van vele Nederlandse consumenten met een variabel contract. Wij hebben voor je uitgezocht wat de oorzaken zijn van de stijging in de energieprijzen. Om zo te achterhalen waar de problematiek ligt en waarom sommige Nederlanders harder worden geraakt dan de rest. 

Om te achterhalen waarom de energieprijzen de pan uit vliegen zullen we eerst moeten kijken naar onze eigen gasvoorraad en waar we ons gas vandaan halen. Het is namelijk zo dat de Nederlandse stroomindustrie erg afhankelijk is van het gas wat we zelf opslaan/maken en van het gas dat wij importeren uit het buitenland.  

Bij beide leveringsstromen die richting de Nederlandse energie-industrie gaan zit er kink in de kabel. Bij de internationale opkoping van aardgas lopen we tegen het probleem aan dat prijzen maar liefst, in een tijdspan van één jaar, acht keer zo duur zijn geworden. Dit komt mede door Rusland die de gaskraan naar Europa niet verder opendraait bij de momentele grote vraag en het energietekort in Azië.   

Het kopen van aardgas uit andere landen is dus ontzettend duur geworden, maar aardgas putten uit onze voorraden is ook niet ideaal. Normaliter wordt in de zomer de gasvoorraad goed aangevuld voor de winter, zodat we dan meer energie kunnen gebruiken.  

Dit is dit jaar niet goed gelukt, in vergelijking tot vorig jaar april is er namelijk maar liefst 5 miljard kubieke meter gas minder opgeslagen. Het is belangrijk dat dit nog aangevuld wordt aangezien we in de winter maanden gemiddeld 4,5 tot 5,5 miljard kubieke meter aan gas verbruiken. Dit zorgt nu al voor een prijsstijging van de gasprijzen, doordat de vraag groot is maar het aanbod niet kan bijbenen.  

Waarom is een tekort aan gas dan zo’n groot probleem? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het aandeel dat aardgas heeft als het gaat om de bronnen die gebruikt worden om energie op te wekken. Het grootste deel van deze energie wordt opgewekt door middel van aardgas. Maar misschien wel de belangrijkste rede is dat een enorme hoeveelheid huishoudens in Nederland afhankelijk zijn van gas voor verwarming, warm water en om te koken.

Energieverbruik van woningen Nederland

De isolatieproblematiek is een ander aspect waar je rekening mee moet houden. Is je huis namelijk niet goed geïsoleerd dan ben je aanzienlijk meer kwijt aan je energierekening.

Dit is iets wat de overheid zich ook heeft gerealiseerd, daarom trekken zij maar liefst 514 miljoen euro uit voor het nationaal isolatieprogramma. Dit doen ze omdat in Nederland nog vele woningen niet goed geïsoleerd zijn. Dit zijn voornamelijk de woningen die al wat ouder zijn, de nieuwe huizen hebben al wel wat betere isolatie maar ook daar is er ruimte voor verbetering. 

Vormen van isolatie bij woningen in Nederland

Kortom door de schaarste van het gas en onze niet goed gevulde aardgasreserves zijn de energieprijzen ontzettend aan het stijgen. Hierbij worden de huishoudens met een slechte isolatie vaak het hardst geraakt, wat met de juiste maatregelen voorkomen kan worden.  


Verantwoording:

Voor het verzamelen van de gebruikte gegevens hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van formele primaire bronnen zoals overheidsinstanties als het CBS en de CLO.  
Voor de actuele gasvoorraad zijn nog geen officiële gegevens bekend. De cijfers van het CBS die we daarom hebben gebruikt zijn schattingen aan de hand van de invoer en uitvoer van de gasvoorraad van het jaaroverzicht van de AGSI.  

De gasprijzen hebben we achterhaald door te kijken naar de TTF. De TTF is de internationale standaard voor de gasprijs. Hiermee kunnen we een accuraat beeld schetsen van de gasprijzen in de laatste jaren.

Voor de verdeling van gaswoningen hebben we gebruikgemaakt van CBS-cijfers over de hoofdverwarmingsinstallaties. Deze installaties laten zien hoe de huizen in Nederland verwarmd worden. De cijfers zijn van het afgelopen jaar omdat deze nog niet voor 2021 bekend zijn gemaakt. 

Voor het in kaart brengen van de geïsoleerde huizen in Nederland hebben we gebruik gemaakt van het meest recente woning onderzoek uit 2018 van de rijksoverheid. Dit onderzoek schetst een toenemende trend van goed geïsoleerde woningen. Voornamelijk door de toevoer van nieuwbouw huizen en het afnemen van slecht geïsoleerde woningen. 

Over de auteur