Nederland het meest ongelijke land, feit of fabel?

Nederland het meest ongelijke land, feit of fabel?

Gemaakt door: Ibrahum Boran

Volgens het Global Wealth Databook 2019 (bron) is Nederland het meest ongelijke land ter wereld, als het om vermogen gaat. Nederland scoort hier als enige land van de wereld boven de 90%. Maar klopt dit beeld wel als het gaat om inkomensongelijkheid? En hoe scoort Nederland in vergelijking met andere landen?

Volgens de data van de Wereldbank (bron) verdienden één vijfde van de armste Nederlanders ongeveer 9% van het totale inkomen in 2018. Ondanks dat dit verschil veel lijkt, zit Nederland boven het gemiddelde in vergelijking met de Wereld. Onder één derde van alle landen van de wereld is dit gemiddeld 7%. Tussen Nederland en buurland België is er nauwelijks een verschil te zien. In 2006, 2008 en 2018 is het inkomensverschil zelfs even groot.

Wereldwijd was Tsjechië het meest gelijke land, waarbij de armste één vijfde ongeveer één tiende van het totale inkomen verdeeld. Dit staat in strak contrast tot Brazilië, het meest ongelijke land ter wereld. Daar moet één vijfde van de mensen drie procent van het totale inkomen verdelen. Tussen 2006 en 2018 verandert wereldwijd de verdeling van het inkomen nauwelijks. Er is maar een enkele uitschieter van meer dan één procent.

Ondanks dat diverse organisaties vertellen dat Nederland een ongelijk land is, laat de data een ander beeld zien. Omdat de data wat ouder is, is er de mogelijkheid dat het beeld in 2022 anders is. Maar gezien de trend lijkt dit onwaarschijnlijk.

Over de auteur