Tijdens de Troonrede van afgelopen dinsdag vertelde koning Willem-Alexander dat er komend jaar ook wordt gewerkt aan de armoedebestrijding. Dit houdt in dat er twee miljard euro extra uitgaat naar de armoedebestrijding in Nederland. Nu leeft nog altijd 4,8% van de bevolking in Nederland in armoede. Door deze maatregel moet dit percentage gelijk blijven.
Aan het begin van 2022 leefden meer dan een miljoen mensen in armoede. Nu is dat aantal al met 200.000 verminderd, maar dat betekent dat nog steeds ongeveer 800.000 mensen in armoede leven. De extra twee miljard gaat uit naar kwetsbare huishoudens en wordt betaald uit de herverdeling. Dat houdt in dat mensen met een hoger inkomen meer belasting zullen gaan betalen. De koning vertelt dat dit ook inhoudt dat voor de huishoudens met lage inkomens de huurtoeslag en het kindgebonden budget omhoog gaat. ‘U mag erop rekenen dat het kabinet bereid is te doen wat in het landsbelang is, uiteraard in goed overleg en nauwe afstemming met u.’
Bron: CBS (Integrale Inkomens- en Vermogensstatistiek 2011-2023); SCP- en CPB-bewerking
Een groot deel van de mensen dat in armoede leeft is kind. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was eind vorig jaar 1 op de 4 mensen met een armoederisico een kind. In 2021 leefden nog 2,9% van alle minderjarige kinderen in een gezin met een langdurig laag inkomen. Deze gezinnen kunnen vaak door de stijging van de prijzen hun boodschappen niet betalen. Daarom werden in maart dit jaar op scholen gratis maaltijden aangeboden. Ook is bekend gemaakt dat dit programma door zal lopen in 2024.