Vergrijzing is dat gevolgen heeft voor iedereen om ons heen. Nederland werkt namelijk vanuit het zogeheten omslagstelsel. Dit betekent dat alle werkenden op dit moment de uitkering betalen van de mensen die met pensioen zijn. En vanwege het toenemende aantal pensioengerechtigden en het dalende aantal werkende vormt dit een probleem dat opgelost wordt door steeds hogere premies (NPO kennis, 2022).
In dit artikel nemen we jullie mee in de oorzaken en gevolgen van de vergrijzing en kijken we naar de vergrijzing per gemeente in 2015, 2020 en 2023. Dit doen we om een beeld te geven van de vergrijzing bij u in de buurt en de gevolgen hiervan.
In kaart 1 is te zien dat de vergrijzing met de jaren toeneemt. Zo was het aantal 65 plussers in Lelystad 17,6% in 2015 maar steeg dit aantal tot 21,4 in 2023. In bijna elke gemeente nam het percentage 65 plussers toe. In kaart 1 is dit duidelijk te zien door de steeds donkerder kleurende kaart dat met de jaren steeds donkerder is geworden.
Een zeer waarschijnlijk gevolg hiervan is dat de jongere werkenden, die deze pensioengerechtigden voorzien van hun pensioen, minder te besteden zullen hebben (NPO kennis, 2022). Dit zal als gevolg hebben dat de economische groei zal remmen.
De overheid is uiteraard wel bezig met het onderzoeken van oplossingen tegen vergrijzing. Zo is de pensioengerechtigde leeftijd aangepast en deze zal in stappen omhoog gaan tot 67 jaar in het jaar 2024.
Helaas is dit probleem niet eenvoudig op te lossen, omdat het aantal ouderen blijft toenemen (zie Kaart 1), en de prognose is dat dit voorlopig zo zal blijven.
Bibliografie:
Centraal Bureau voor de Statistiek. (2023). Jongeren en ouderen per gemeente. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/regionaal/jongeren-en-ouderen
Kennis, N. (2022, 16 december). Is de vergrijzing een probleem? NPO Kennis. https://npokennis.nl/longread/7520/is-de-vergrijzing-een-probleem