Hoeveel pijn doen de huidige inflatiecijfers in Nederland en de rest van Europa?

Hoeveel pijn doen de huidige inflatiecijfers in Nederland en de rest van Europa?

Uit de cijfers blijkt dat Nederland in januari 2024 een inflatiepercentage had van 3,1%. Dit heeft directe gevolgen voor de koopkracht van consumenten, omdat hogere inflatie betekent dat goederen en diensten duurder worden, waardoor consumenten minder kunnen kopen met hetzelfde inkomen. Voor onze analyse hebben we de inflatiegegevens van de voorgaande 14 jaar verzameld, met een focus op de maand januari. 

Wat is dat inflatie? 

Inflatie, gemeten door de consumentenprijsindex (CPI), geeft de gemiddelde prijsstijging weer van de goederen en diensten die consumenten kopen. Het wordt vaak gezien als een waardevermindering van geld: je kunt minder kopen voor hetzelfde bedrag dat je bijvoorbeeld drie maanden geleden had. Dit heeft een directe impact op het dagelijks leven van mensen, omdat hun geld minder waard wordt in een inflatie-omgeving.  

Stijging in het verleden

De grafiek toont de ontwikkeling van het inflatiepercentage in Nederland in vergelijking met België, Duitsland, Luxemburg en de rest van de EU-Landen, over een periode van 14 jaar. Vanaf januari 2010 tot aan januari 2024 zijn er duidelijke schommelingen in de inflatiepercentages te zien, waarbij bepaalde jaren sterke pieken en dalen vertonen. 

  • Nederland (oranje lijn) kent een relatief stabiele inflatie tot ongeveer 2020. Vanaf dat moment, tijdens en na de pandemie, stijgt het inflatiepercentage sterk, met een piek rond januari 2023, veroorzaakt door factoren zoals stijgende energieprijzen en verschuivingen in vraag en aanbod. Daarna volgt een scherpe daling richting januari 2024. 
  • De rest van Europa vertoont vergelijkbare trends, vooral in de periode na 2020, waarin de inflatie sterk begint te stijgen, waarschijnlijk als gevolg van economische verstoringen door COVID-19 en andere geopolitieke spanningen zoals de energiecrisis. 
  • Luxemburg en Duitsland laten in sommige jaren grotere schommelingen zien in vergelijking met Nederland, met scherpe pieken in recente jaren. 

Pijn in je portemonnee of toch niet? 

Nederland heeft in januari een inflatiepercentage van 3,1%, wat vergelijkbaar is met het Europese gemiddelde van 3,2%. Dit betekent dat de prijzen in Nederland vergelijkbaar stegen als in andere Europese landen. Stel je voor: een maand geleden heb je een winkelkarretje gevuld voor €150. Met de huidige inflatie zou je voor dezelfde producten nu ongeveer €154,65 moeten betalen. Hoewel dit verschil op het eerste gezicht klein lijkt, kan het op maandbasis en vooral op jaarbasis flink oplopen, vooral voor gezinnen met lage inkomens. 

Ja, de huidige inflatie doet pijn in de portemonnee van consumenten. Voor veel huishoudens betekent deze stijging van de kosten dat ze minder kunnen besteden aan basisbehoeften en luxegoederen. De noodzaak om het budget te herzien en mogelijk te besparen op niet-essentiële aankopen kan leiden tot een gevoel van financiële stress en onzekerheid. 

Daarnaast kan de lagere waarde van spaargeld ook zorgen veroorzaken, omdat de rente vaak niet opweegt tegen de inflatie. Dit alles heeft een directe impact op de levensstandaard en het welzijn van gezinnen. 

Bronnen 

Europese economische indicatoren | CBS 

Inflatie afgelopen 10 jaar in Nederland (in grafiek en tabel) – Indeflatie.nl 

Wat is inflatie? | NPO Kennis 

Hoe de inflatie in twee jaar historisch hoog werd | De Nederlandsche Bank (dnb.nl) 

Over de auteur