Het tegenwoordig onmisbare toestel en social media

Het tegenwoordig onmisbare toestel en social media

Social media is tegenwoordig onmisbaar en overal om ons heen. De laatste jaren is het snel geïntegreerd in het dagelijkse leven van de meeste mensen met verschillende doeleinden, dit kan zijn voor communicatie, vermaak, op de hoogte blijven van het nieuws en veel meer. In dit blog gaan we een kijkje nemen waarvoor de telefoon het meest wordt gebruikt wereldwijd en welke social media platforms populair zijn in Nederland.

Waarvoor wordt de telefoon daadwerkelijk gebruikt?

Volgens een onderzoek van Mobile Ecosystem Forum, gepubliceerd op Statista, staat social media op de derde plaats van de meest populaire activiteiten op smartphones wereldwijd. Deze cijfers benadrukken hoe social media in ons dagelijks leven is geïmplementeerd. Het spelen van spelletjes op smartphones blijft overheersende nummer één, gevolgd door muziek luisteren als tweede.

Verder is er te zien voor welke soorten alledaagse activiteiten de telefoon nog meer wordt gebruikt. Los van entertainment zoals films, video’s en social media speelt de telefoon tegenwoordig in het algemeen een grote rol. Activiteiten zoals online bankieren, het controleren van het saldo en het uitvoeren van betalingen zijn voor veel gebruikers dagelijkse routines. Dit wordt vaker gedaan door onder andere de transitie naar een digitale economie.

Deze trends laten zien dat de telefoon niet alleen een bron van vermaak is, maar ook een cruciale rol speelt in het dagelijks leven. De steeds grotere afhankelijkheid van smartphones voor allerlei taken laat zien hoe onze relatie met technologie evolueert en hoe deze apparaten onmisbaar zijn geworden in een digitale samenleving.

Maar hoe zit het met social media hier in Nederland?

Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Newcom, gepubliceerd op Statista, blijkt dat WhatsApp in 2023 het meest gebruikte social media platform in Nederland blijft. Met meer dan 13 miljoen totale gebruikers en bijna 11 miljoen dagelijkse gebruikers, overtreft WhatsApp moeiteloos andere populaire platforms zoals YouTube en Facebook. Deze cijfers bevestigen dat WhatsApp niet alleen de voorkeur heeft als communicatiemiddel, maar ook onmisbaar is in het dagelijkse leven van miljoenen Nederlanders.

YouTube staat op nummer 2, met een totaal aantal gebruikers van ongeveer 10 miljoen en slechts 3,5 miljoen dagelijkse gebruikers. Dit toont aan dat YouTube vaker wordt gebruikt voor entertainment of educatieve doeleinden wanneer de gebruikers er tijd voor hebben, vergeleken met Whatsapp wat meer dagelijks geïntegreerd bij veel gebruikers.

Op de 3de plek staat Facebook met ongeveer 10 miljoen gebruikers. Deze heeft ruim 6,5 miljoen dagelijkse gebruikers en wordt hiermee toch wat minder gebruikt dan Whatsapp. Ondanks de concurrentie die Facebook over de jaren had, blijft het toch nog een bekend en actief platform, vooral voor de oudere mensen.

Conclusie

De data laat zien dat social media en het gebruik van de telefoon erg onmisbaar is voor een grote hoeveelheid van de mensen. Het is tegenwoordig noodzakelijk om een telefoon te hebben om allerlei dingen te doen en te regelen, omdat alles langzaamaan gedigitaliseerd wordt. Verder is er ook helder gemaakt dat Whatsapp toch het meest populaire social media platform is en zelfs boven de wereldberoemde platformen zoals YouTube en Facebook staat.

Verantwoording
Voor ons onderzoek hebben we via Statista, een online platform dat statistische gegevens verzamelt en publiceert, data verzamelt die inzichten bieden in het gebruik van telefoons door mensen wereldwijd. Daarnaast hebben we specifiek ingezoomd op de activiteit ‘social media’ en onderzocht welke platforms het meest gebruikt worden door Nederlanders.

Het onderzoek op Statista dat gekeken heeft naar de meest populaire smartphone activiteiten is uitgevoerd door het Mobile Ecosystem Forum (MEF) in december 2020. Dit is een organisatie die bestaat uit bedrijven die werken aan mobiele services. Voor het onderzoek hebben ze een enquête uitgezet onder 6500 mensen uit 10 verschillende landen. Ze hebben onderzocht wat mensen met hun telefoon doen in een bepaalde tijd en daaruit een lijst opgesteld met de activiteiten die door de meeste mensen uitgevoerd worden.
Om te bepalen welke social media platforms het populairst zijn onder de Nederlandse bevolking, hebben we gebruikgemaakt van gegevens uit het Nationale Social Media Onderzoek 2023, uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom en gepubliceerd op Statista. Dit grootschalige onderzoek, gebaseerd op een enquête in samenwerking met 7021 respondenten van 15 jaar en ouder, levert een uitgebreide en representatieve dataset op. Hierdoor zijn conclusies getrokken uit een kwantitatieve hoeveelheid aan data. Daarnaast is het onderzoek uitgevoerd in januari 2023, waardoor het een actueel en betrouwbaar beeld van het social media gebruik in Nederland biedt.

Hoewel het onderzoek ons waardevolle inzichten heeft gegeven, zijn er ook enkele kanttekeningen. Het onderzoek over de meest populaire smartphone activiteiten komt uit 2020. Wellicht zijn de interesses van mensen sindsdien verandert en doen ze andere dingen met hun telefoon. Daarnaast is het onderzoek uitgevoerd in 10 verschillende landen over de wereld, maar dat is maar 10% van het aantal landen in de wereld. De cijfers zouden dus iets kunnen verschillen van de werkelijkheid. Verder hebben we in de top 10 van onze treemap de activiteiten zoals online betalingen, betaalverzoeken en het gebruik van apps zoals Google Pay weggelaten, omdat we de grootste categorie ‘mobiel bankieren’ al in de lijst hadden staan. Als laatste hebben we in ons onderzoek alleen gekeken naar het gebruik van social media op mobiele telefoons. Aangezien mensen social media tegenwoordig ook op andere apparaten zoals tablets en laptops kunnen gebruiken, is het mogelijk dat een deel van het gebruik niet volledig in onze analyse is meegenomen.

Geschreven door Fadil Hameem, Ying-Zi Pan en Suzanne Meijer.

Over de auteur