Afgelopen jaar kregen ongeveer 115.000 Nederlanders een diagnose van kanker. De meeste voorkomende vorm is dikkedarmkanker, maar in welke regio’s komt dit het meest voor en waar kan dit aan liggen?
Hieronder zie je kaart van het jaarlijks aantal vastgestelde diagnoses van dikkedarmkanker per 10.000 inwoners van 2016 tot 2019. In Zeeland, Zuid-Holland en regio Amsterdam komt dikkedarmkanker minder vaak voor dan in de andere delen van Nederland. In de eerder genoemde periode 2016 tot 2019 zijn er 56.775 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld in het Nederlandse Kankerregistratie. Dit betekent dat gemiddeld per jaar in Nederland 8,3 op de 10.000 inwoners te maken krijgt met deze vorm van kanker.
In de regio’s West-Brabant en Twente is dit cijfer het hoogst. Hier gaat het om 9 op de 10.000. Momenteel wonen er ongeveer 600.000 mensen in bijvoorbeeld Twente. En voor iedereen die ook niet van hoofdrekenen houd spreken we hier over ongeveer 540 mensen per jaar op zo’n klein stukje Nederland. Ik hoor je denken, waar kan dit aan liggen?
Als je Googelt kom je al snel op de oorzaken zoals overmatig gebruik van alcohol, (rood) vlees of overgewicht. Dit zijn oorzaken die bij veel gevallen van kanker genoemd worden maar dit kan niet verklaren waarom de cijfers zoveel verschillen in Nederland. Zover ik weet wonen de ouderwetse ‘levensgenieters’ ook in het Zuidwesten, terwijl de cijfers hier relatief lager zijn.
Wat opmerkelijk is aan Twente is dat niet alleen het diagnose cijfer relatief hoog ligt, maar ook het sterfte cijfer aan dikkedarmkanker. Misschien spreken we wel over een slechtere zorg in het Oosten of komt de diagnose te laat? Is de Tukker te nuchter om klachten bij de huisarts te melden?
[embed]https://public.flourish.studio/visualisation/7372171/[/embed]