Lachen om Utrecht

Lachen om Utrecht

Jelle Brouwer geeft een tour door Utrecht

De gidsen branche in Utrecht wordt steeds groter. Waar je eerst alleen een boottour en een ouderwetse stadstour had, heb je nu ook een fiets-, kayak-, escape- of comedytour. Binnenkort komt er een gratis fietstour waar je de stad en omliggende natuur leert kennen. Maar hoe valt daarmee te concurreren? En wat maakt een tour speciaal? Eén van de Gidsen in Utrecht is: Jelle Brouwer van Comedy Walks. Hij kent de stad Utrecht als zijn broekzak en probeert de schoonheden van de oude binnenstad over te brengen met humor.

“We staan hier op Domplein, ook wel het meest chaotische plein van de binnenstad genoemd. Hier rijden stadsbussen, fietsen en verdwaalde auto’s dwars door elkaar heen. Het is zelfs zo dat in de eerste week 12 mensen omkwamen door een busongeluk, in Colombia. Dit gaat het niveau van vandaag zijn, ik ben Jelle Brouwer en zak jullie vandaag wat mooie plekken van de stad laten zien. Het zullen plekken zijn waar de gewone toeristen niet zomaar komen. Voel jullie dus vooral een local, want op deze plekken kom je niet zomaar.”

“Wij hebben net op het Domplein een prachtig gebouw van de Universiteit gezien. Daarvoor zag je een zon die is nagebouwd, natuurlijk niet op ware grootte maar op een schaal van 1:1000000000. Hier zie je een bordje met daarop Mercurius, moet je nagaan hoe ver wij al hebben gelopen.”

“Het mooie van onze tour is dat mensen die de grappen niet perse leuk vinden nog steeds een leerzame dag hebben gehad, vice versa kunnen mensen die de tour niet zo interessant vinden, wel de grappen leuk vinden. De grappen maken onze tour anders dan andere tours in de stad. Maar ook dat ik er bewust voor kies om mensen uit het centrum te trekken maakt onze tour speciaal. De stad moet namelijk geen pretpark worden waar iedereen dwars door elkaar heen loopt, en er geen rekening met anderen gehouden wordt.”

“Ik vind het belangrijk dat als je ergens komt, je ook rekening houdt met de mensen die daar wonen. Zo wil ik de mensen dus meer laten zien van wat Utrecht te bieden heeft en ze zo een beetje weg te trekken uit stad, daarvoor krijgen wij ook subsidie van de gemeente. Doordat je veel buiten de stad komt heb je plekken als een garage of doodlopend steegje wat je gaat bezoeken. Voor mij is die tweede locatie wel echt het leukste, maar ik zal niet vertellen wat het precies is, daarvoor moet je een kaartje kopen.”


Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.