“Liever thuis indrinken dan in een café”

“Liever thuis indrinken dan in een café”

Foto van een traditionele bar

Het aantal traditionele cafés in zowel de binnenstad als in de wijken blijft maar dalen. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is sinds 2010 het aantal cafés in de binnenstad gedaald met ruim 20%, in de wijken is deze daling nog hoger, namelijk 31%. Maar hoe komt deze daling tot stand? Een bekend café onder de studenten is Gras van de Buuren, gelegen aan de Lange Jansstraat in het centrum Utrecht. Hier werkt bedrijfsleider Jip Meuwissen, die heeft wel zijn redenen voor deze daling.

Waar moet een traditioneel café aan voldoen?

“Er moet een goed aantal verschillende bieren op de tap aangeboden worden. Als een café dat heeft is het zeker een pluspunt. Voor mij is een café ook een beetje een vaste stamkroeg met vaste terugkerende gasten. Eigenlijk de standaard alcoholisten die er altijd zitten. Qua interieur moet je natuurlijk een bar hebben met krukken, krukken zijn wel echt een vereiste voor een café. Eveneens moet een bar veel hout hebben, je hebt tegenwoordig van die industriële looks en hippe tenten, zoals Ruby Rose. Dat past voor mij niet in het plaatje van traditionele cafés”.

Wat maakt Gras van de Buuren aantrekkelijk?

“Onze huiskat genaamd: “Buurman” doet het goed bij de gasten. Zij vinden het toch leuk om hem even te aaien of knuffelen. Ook de combinatie van in de middag een plek te zijn om te borrelen met een hapje, en ‘s avonds te kunnen dansen en uitgaan, maakt ons aantrekkelijk als café. Normaal gaan cafés pas rond een uur of vier open anmelijk. De laatste tijd hebben vaak mensen, als zij overdag langslopen, een reactie van: huh, zijn zij overdag ook open? Dat laat toch wel zien dat wij onder het grote publiek bekend staan als echte avondcafé.”

Er is sinds 2010 een sterke daling van het aantal cafés in de binnenstad, hoe komt dat?

“Dat komt doordat de prijzen stijgen, ik vergelijk het een beetje met vroeger. Mijn pa ging vroeger met zijn vrienden al vroeg naar de kroeg om te zuipen, terwijl je tegenwoordig vaak ervoor kiest om bij iemand in te zuipen voordat je naar een kroeg of club gaat. Dit heeft er alles mee te maken dat een avond stappen anders te duur wordt voor een gemiddelde student. Ik denk dat alleen mensen met een goede baan zich kunnen veroorloven om op een avond tachtig à honderd euro over de bar heen te smijten. Ook Tivoli speelt een rol in de mindering van gasten, daar worden namelijk veel culturele avonden georganiseerd. Goed voor de cultuursector zal je zeggen. Maar het is een beetje oneerlijk want zij trekken het volk van de stad weg en daarbij krijgen zij funderingen van de gemeente. “Daarom is het lastig om tegen zoiets te concurreren.”

De terrassen groeien dan weer wel in aantal, kan je dat verklaren?

“Ik denk dat dat komt door de Corona epidemie. Mensen hadden meer tijd en geld over, en wilden er toch wel op uit gaan. Aangezien de terrassen wel open waren kozen meer mensen daarvoor, die keuze is er denk ik wel een beetje in gebleven. Het heeft er ook mee te maken dat het klimaat  warmer wordt, dus dan wordt een terras ook aantrekkelijker om te zitten.”



Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.