Het Japan Lightfestival is nu in Utrecht. Nicki van Ingen Schenau (45) heeft veel te maken met Japan. Ze organiseert rondleidingen in Japan met Nederlandssprekende gidsen voor haar bedrijf Tokiotours. Daarnaast biedt ze businessconsultancy aan voor mensen in Japan met haar bedrijf Verken Japan. Ook is ze voorzitter van de stichting Japan Fans, een groep die de passie, cultuur en taal deelt van Japan. Ze blikt terug op haar band en passie met Japan.
Wat is je connectie met Japan?
“Ik heb tien jaar in Tokio gewoond, ik was naar Japan verhuisd aangezien ik toen der tijd nog getrouwd was met een Japanner. Ik was erg onder de indruk van Japan maar helaas kon ik daar geen werk vinden. Dus wat deed ik? Ik ben mijn eigen bedrijf maar gestart. Later, In de zomer van 2020, heb ik toch besloten om terug te gaan naar Nederland. En nu stuur ik samen met een dame die in Tokio woont tours aan. ‘Verken Japan’ is een startup waarmee ik consultancy aanbied voor bedrijven die de Japanse markt in kaart willen brengen. Dit zijn bedrijven die willen importeren of exporteren in Japan, die zaken willen doen in Japan, noem het maar op. Ik help ze en begeleid ze hierin: Hoe moet je dat nou succesvol kunnen aanpakken? Ik bied ondersteuning tijdens congressen en evenementen en ook vertalers tijdens businessmeetings.
Waarom ben je begonnen met dit werk?
Er zijn in Japan heel veel ongeschreven regels. Dus als iets niet een regel is, dan maken ze het een regel. Dus het is heel makkelijk om fouten te ondergaan, er is ook niemand die je daar op de hoogte stelt van deze regels. Dit maakt het erg moeilijk navigeren in een land als Japan, zowel als toerist als zakelijke ondernemer. Dus vandaar dat ik me daarin meer ben in gaan ontwikkelen. Ik zag een gat in de markt en dacht en denk dat ik toegevoegde waarde had en heb. Ik heb mezelf daar met volle overgave in gestort.
Wat vind je zo leuk aan Japan?
Het leukste aan Japan vind ik dat er zoveel mensen op zo’n klein oppervlak zijn dat er altijd wel iets geks gebeurt. Als je je ogen goed openhoudt dan zie je altijd wel iets geks of iets opmerkelijks. Dat is het leuke aan bijvoorbeeld Tokio, je raakt nooit uitgekeken. Japan is ook een ontzettend groot land. In het noorden is het heel koud, in het zuiden heb je tropische eilanden en in het midden heb je zelfs vulkanen. Je hebt natuur, cultuur, je hebt alles. Dus eigenlijk hoef je nooit Japan uit en dan heb je alsnog alles mee kunnen maken. Dit maakt Japan naar mijn mening erg uniek en mooi.
Hoe heeft de interesse naar Japan zich ontwikkeld?
Er is een grote opleving in Nederland op het gebied van Japanse reizen en Japanse cultuur. Zeker na het sluiten van de grens van Japan na de hele covid-situatie kwam er langzaam maar zeker meer interesse in Japan. Vooral nu de grens weer open is, zie ik dat veel mensen weer nieuwsgierig worden naar Japan. Ik ben ervan overtuigd dat de mensen uit Utrecht bij ‘Japan Fans’ goed terecht kunnen. Dit is een groep die de passie, cultuur en taal deelt van Japan. Ook bij ‘Tokio Tours’ en ‘Verken Japan’ zouden Utrechters die nieuwsgierigheid naar het land goed kunnen voeden. Daarnaast denk ik ook dat veel mensen een klaar zijn met Europa, ze hebben het allemaal al gezien. De drang nieuwe dingen en ervaringen en culturen begint steeds sterker te worden onder Nederlanders. Culturen verkennen die anders zijn dan je eigen is cruciaal.
Vanaf volgende week is het Japan Light & Food Festival in Utrecht. Maar hoeveel weten mensen nou over de cultuur? Boekenvertaler en Japans les docent: Maarten Liegberts gaat hier verder op in. Ook gaat Martine Mussies, oprichter Japan Fans, hier verder op in.