De populariteit van tweedehands- en vintage kleding is in de laatste jaren fors toegenomen. Dit onder andere door bepaalde modetrends, maar ook omdat het kopen van vintage kleding, in plaats van het aanschaffen van nieuw geproduceerde kleding, beter voor het milieu is. Hilversum blijft bij deze trends niet achter, zo zijn er inmiddels veel verschillende tweedehands- en vintage kledingwinkels te vinden.
Vintage
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen vintage en tweedehands? Vintage is een naam voor tweedehandskleding, vaak afkomstig uit de jaren 70 en 80, die nu weer in de mode is. Vintage kleding wordt ook wel een duurzame trend genoemd, omdat het beter is om tweedehandskleding te kopen dan deze nieuw aan te schaffen. De productie van fast fashion, ofwel ‘snelle mode’, is erg schadelijk voor het milieu, omdat er continu nieuwe kledingtrends aangeboden voor goedkope prijzen.
Lokaal
In grote steden zoals Amsterdam zijn er veel verschillende soorten tweedehands- en vintage kledingwinkels te vinden, maar hoe zit dat in Hilversum? Een aantal lokale winkels zijn: De Kringloper, Appel & Ei, Petit Piaf, Schaap/Wolf en Second Lifestyle. Deze tweedehands- en vintage winkels verschillen van elkaar qua stijl en ook trekken ze andere soorten doelgroepen aan. “Je merkt wel dat er in Hilversum nog niet eenzelfde soort winkel was. Mensen reageren ook heel blij en dankbaar dat we juist in Hilversum zitten en niet voor Amsterdam of Utrecht gekozen hebben.”, Aldus Matthijs van Es, mede-eigenaar van Schaap/Wolf. De vrij nieuwe vintage winkel Schaap/Wolf is een halfjaar geleden opgericht door Matthijs en David en is te vinden in de Kerkstraat.
Schaap/Wolf
Het vintage assortiment van Schaap/Wolf bestaat onder andere uit: truien, T-shirts, broeken, jassen en overhemden. Mede-eigenaar Matthijs vertelde wat meer over hoe deze kledingstukken uiteindelijk in de winkel terecht komen. “We kopen niet 20 kilo kleding in en kijken wel wat erin zit, maar we kopen echt handpicked items in.” Na drie à vier weken komen de kledingstukken binnen, deze worden allemaal uitgepakt en vervolgens netjes aan hangers in de winkel opgehangen. Hierna wordt er afgewogen wat de prijs van de kledingstukken zal worden op basis van eigen kennis, wat er op het internet te vinden is en in welke staat de kleding verkeert.
Trends
Steeds vaker zien we dat modetrends van vroeger nu weer terugkomen en populair worden. Bij vintage winkels kan men items van vroeger scoren die nu weer in de mode zijn. “De varsity jassen met leren mouwen zijn ineens heel populair geworden.” Matthijs geeft aan dat het belangrijk is om de trends goed in te schatten, hiervoor houdt hij ook goed in de gaten welke vintage trends er in Amerika opkomen. De winkel richt zich vooral op jongeren, zij houden via TikTok, Instagram en andere social media platformen de nieuwste modetrends in de gaten.
Duurzaamheid
De kledingindustrie, vooral textielproductie en -afval, zijn niet goed voor het milieu. Op een duurzamere manier kleding aanschaffen, hoe pak je dat aan? “Ik probeer zo veel mogelijk fast fashion merken te vermijden.”, Aldus Sophie Romagnoli uit Hilversum, student aan het Amsterdam Fashion Institute. Sophie probeert zoveel mogelijk bij duurzame merken, vintage winkels of online bij Vinted, haar kleding te kopen en let hierbij ook op de kwaliteit, duurzaamheid en het materiaal van de kledingstukken. Tegenwoordig zijn er online veel mogelijkheden om vintage- en tweedehandskleding te kopen. Vinted, Zalando PreOwned en Vestiaire zijn een aantal voorbeelden van erkende e-retailers.
In Hilversum zijn er inmiddels genoeg mogelijkheden om mee te doen aan de trend en kleding te kopen bij lokale vintage kledingwinkels. Daarnaast bieden veel e-retailers verschillende bezorg mogelijkheden aan, waardoor het mogelijk is om bij een postkantoor in de buurt of aan huis tweedehands- en vintage kleding te laten bezorgen.
Verslaggeefster Jazz Majoor ging in gesprek met Lisa van The Creative Dreams, zij vertelt alles over het restylen van vintage kleding en het effect van deze trend.