Bomenkap in de Van de Sande Bakhuyzenstraat

Bomenkap in de Van de Sande Bakhuyzenstraat

Boom in de Van de Sande Bakhuyzenstraat

De bomen in de Van de Sande Bakhuyzenstraat in Hilversum worden gekapt. Dit komt doordat de paardenkastanjebomen de kastanjebloedingsziekte hebben. Maar de bewoners van de Sande Bakhuyzen straat zitten met veel vragen. Wat gaat er in de plaats van deze bomen komen en wanneer gaat dit gebeuren?

In de Van de Sande Bakhuyzenstraat staan de bomen er nu nog. Het koude seizoen is aangebroken en de bomen zijn kaal. Bladeren liggen op de grond en geven een echt herfst gevoel. Het is rustig op straat en in de verte zijn voor even sirenes te horen. Het is koud en bij een aantal van de bomen is aan de buitenkant een roestbruine vloeistof te zien. Verder zien de bomen er nog zo goed als nieuw uit. De bomen maken de straat gezelliger. De bomen zijn onderdeel van het straatbeeld. Het indenken van de straat zonder de hoge en robuuste bomen is moeilijk.

 

Kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte komt door een bacterie die zich in de cellen van de paardenkastanjeboom vestigt. Deze cellen zorgen onder andere voor het transport en de voeding van de boom. Gevolgen hiervan is dat de boom vatbaarder wordt voor andere ziektes en de barst van de boom af sterft. De kastanjebloedingsziekte is herkenbaar aan de roestbruine kleur die op de stam van de boom verschijnt. Vaak komt er uit die vlekken een vloeistof die er stroperig en roestbruin uitziet.

Boomveiligheidscontrole

“Bij de boomveiligheidscontrole spelen vele factoren een rol. Bij bomen die op drukke plekken staan wordt elk jaar bekeken hoe veilig de bomen zijn”, aldus Maarten van Scheppingen van de boomveiligheidscontrole. “De groei van de boom, de kleur en het formaat blad zijn belangrijke factoren waaraan je de gezondheid van een boom voor een groot gedeelte kan aflezen”.

“Een boom heeft in een stad een omloopstijd. Na vijfentwintig jaar is de boom volwassen. Na veertig of vijftig jaar wordt de boom duurder in het onderhoud. Dan wordt meestal de beslissing genomen om de boom te vervangen. Maar er spelen meerdere factoren mee met de keuze om wel of niet een boom te kappen”.

 

Hitte

Uit onderzoek is gebleken dat de bacterie die deze ziekte veroorzaakt niet tegen hitte kan. De bacterie verspreidt zich niet verder bij een temperatuur hoger dan veertig graden Celsius. Dit onderzoek is veelbelovend en wordt getest bij volwassen zieke paardenkastanjebomen. Het nadeel is dat deze methode erg prijzig is en in sommige gevallen niet werkt.

Buurtbewoners

Voor de buurtbewoners zijn er nog veel dingen onduidelijk. In de Facebook -groep ‘Je bent Hilversummers als’ worden verhalen en meningen gedeeld over de kap van de paardenkastanjebomen. Opmerkingen zoals “zo zonde” en “wat erg” zijn veel voorkomend. Voor de buurtbewoners zijn de bomen onderdeel van de straat en van het dagelijks leven. In de zomer staan de bomen prachtig in bloei wat te zien is op de foto’s in de Facebook- groep.

Nieuwsreportage

Verslaggeefster Fenne Brusse is in gesprek gegaan met buurtbewoonster Simone Lubbers over wat de bomen voor haar betekenen en of de gemeente al meer duidelijkheid over de plaatsing van nieuwe bomen heeft gegeven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.