Hilversum

Selecteer Pagina

Scholen en ouders in Hilversum werken samen aan meer veiligheid

Scholen en ouders in Hilversum werken samen aan meer veiligheid

Op middelbare scholen in Hilversum zijn veiligheidsproblemen zoals pesten, bedreigingen en geweld al langer een probleem. Nu het nieuwe schooljaar is begonnen zetten ouders en scholen zich volop in om incidenten aan te pakken en een veiligere leeromgeving te creëren.

Op het Hilfertsheem College in Hilversum hebben ze al vroeg in het schooljaar zo’n incident meegemaakt: een leerling is door medeleerlingen bedreigd op het schoolplein. De school heeft al vaker problemen gehad met leerlingen en investeert nu volop in anti-pestprogramma’s en trainingen voor docenten om vroegtijdig signalen van pesten en gedragsproblemen te herkennen. Ouders spelen ook een belangrijke rol in de preventie van incidenten. “We kunnen het niet alleen overlaten aan de scholen. Als ouders moeten we ook actie ondernemen,” aldus Marjolijn Berendsen, moeder van de onlangs bedreigde jongen. Er worden nu informatieavonden georganiseerd voor ouders en docenten om met elkaar in gesprek te gaan en ideeën uit te wisselen. Daarnaast zijn er maatregelen zoals cameratoezicht en nauwere samenwerking met politie en gemeente ingevoerd om incidenten op het schoolterrein beter te kunnen beheersen.

Naast fysieke veiligheid besteden ze op Hilversumse scholen meer aandacht  aan de mentale gezondheid van leerlingen. Scholen geven extra les over omgang met stress en sociale druk. Het doel is om preventief te werken aan de weerbaarheid van leerlingen tegen pestgedrag en hopen dat leerlingen eerder over hun gevoel gaan praten.

Zowel scholen als ouders in Hilversum zijn vastbesloten om gezamenlijk op te treden tegen veiligheidsproblemen. Door preventieve maatregelen, ouderbetrokkenheid en aandacht voor mentale gezondheid te combineren, hopen zij op een veiligere leeromgeving.

Over de auteur