HOUTEN – Supermarkten in Houten worden steeds beter in minder verspillen. Over het algemeen betekent minder verspillen iets positiefs, maar dat geldt niet voor de voedselbank die afhankelijk is van overgebleven voedsel.
De afgelopen jaren is de verspilling door supermarkten sterk afgenomen. De opkomst van AI en de toenemende aandacht voor het milieu zorgen ervoor dat winkels steeds beter weten wat de juiste inkoophoeveelheden zijn. Dit merkt ook Voedselbank Houten. ‘De schatting is dat we 15 tot 20 procent minder binnenkrijgen dan voorheen’ aldus Willem Kox, woordvoerder van de Voedselbank Houten.
Hoewel er minder voedsel binnenkomt, blijven de Houtense klanten volgens Kox goed geholpen. ‘Er zijn geen alternatieven voor de voedselbank, elk huishouden heeft recht op eten. Op het moment dat er minder binnenkomt, betekent dit dat wij als voedselbank meer zullen moeten inkopen.’
De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken krijgt sinds twee jaar een Europese subsidie voor het extra inkopen van eten. Een deel van dit geld gaat naar de voedselbank in Houten en hiermee wordt het extra eten bijgekocht.
Een uitgebreid interview met vrijwilliger Willem Kox is hieronder te luisteren. Het interview is afgenomen door Valentina Schönhage.