De verkoop van biologisch eten in Nederland stijgt, en ook in Leidsche Rijn is deze stijging zichtbaar. Dat meldt een Albert Heijn in Terwijde. Deze stijging zit vooral in aardappelen, groente, fruit, vis, koffie en thee.
De supermarkt in Terwijde geeft aan dat zij deze trend merken in de verkoopcijfers. Klanten hebben meer geld en meer behoefte aan biologische producten. Daardoor kan het aanbod groeien. ‘Wij hebben de trend ervaren dat men meer streeft naar biologisch eten en biologische producten,’ vertelt manager Dina, ‘daar speelt Albert Heijn natuurlijk op in, door zo veel mogelijk aanbod te bieden. De klant reageert daar heel goed op.’
Bovendien hebben de inwoners van Leidsche Rijn gemiddeld een hoger inkomen en meer om uit te geven. Ook hierdoor kan het aanbod aan biologische producten dus groter worden.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de verkoop van biologische producten in heel Nederland in de eerste helft van 2025 gestegen is, vergeleken met de eerste helft van 2024. In de eerste helft van 2024 was de verkoop van biologische producten 3,2% van alle voedselbestedingen. In 2025 is dit percentage gestegen naar 3,6%. Deze stijging komt doordat consumenten zich steeds meer bewust worden van de voordelen van biologisch eten. Veel mensen kiezen steeds vaker voor biologisch eten, omdat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu en het welzijn van dieren. Ook worden er geen pesticiden en bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat dit slecht kan zijn voor de gezondheid en voor de natuur.
Dat de verkoop in het eerste halfjaar van 2025 is gestegen, is bijzonder. De verkoopcijfers in de tweede helft van 2023 en 2024 waren namelijk gelijk aan die in de eerste helft van beide jaren. Of deze stijging doorzet, is nog maar de vraag. De cijfers van de tweede helft van 2025 zijn weer gedaald van 3,6% naar 3,4%.
De verkoop van biologische producten is in het eerste halfjaar van 2025 gestegen vergeleken met het eerste halfjaar van 2024. Een manager van één van deze winkels gaat met Patryk Wolny in gesprek over deze ontwikkeling. Beluister hieronder het interview.