De Verenigde Staten Verduidelijkt: Roe v Wade

De Verenigde Staten Verduidelijkt: Roe v Wade

Norma McCorvey, links, alias Jane Roe, in de Roe v. Wade-zaak uit 1973, met haar advocaat, Gloria Allred, buiten het Hooggerechtshof. Foto: Lorie Shaull, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

In de serie ‘De Verenigde Staten Verduidelijkt’ zet de redactie van No Sleep Till Brooklyn kort de belangrijkste begrippen, uitspraken en trends uit de Amerikaanse media rond de presidentscampagne op een rij. Deze keer komt het sleutelthema abortus aan bod. Specifiek de term Roe v. Wade, dit begrip wordt vaak genoemd als het gaat over abortus. Wat betekent deze term en waar komt het vandaan?

Toen Norma McCorvey, alias ‘Jane Roe’, in 1969 voor de derde keer zwanger werd, wilde ze een abortus ondergaan. Maar in de staat Texas, waar zij woonde, was dit wettelijk niet toegestaan. De Texaanse besloot verhaal te halen en werd doorverwezen naar de feministische advocaten Linda Coffee en Sarah Weddington, die juist op zoek waren naar zo’n cliënt om de wetten die de toegang tot abortus beperkten, aan te vechten. Henry Wade was destijds de openbare aanklager van Dallas County, waar McCorvey woonde, hij was dus degene die de wet verdedigde. Hoewel McCorvey hoopte snel toestemming te krijgen voor een abortus, duurde de zaak in totaal drie jaar. Op 22 januari 1973, oordeelde het Hooggerechtshof dat het recht van vrouwen om een abortus te kiezen viel onder het grondwettelijke recht op privacy. Hierdoor mochten de staten geen wetten meer hebben die abortus volledig verboden in de eerste zes maanden van een zwangerschap. Hiermee is Roe v. Wade dus een belangrijke uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof die het recht op abortus in de Verenigde Staten legaliseerde.

De uitspraak die het recht op abortus vastlegt, bleef zeer controversieel. Vooral in de meer conservatieve staten kon men zich hier niet in vinden en na bijna 50 jaar werd Roe v. Wade in 2022 teruggedraaid door de zaak Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, hierdoor kregen staten weer het recht abortus in de eerste twee kwartalen van een zwangerschap strafbaar te stellen. Dit maakt de kwestie zeer controversieel in de Verenigde Staten.

Abortus wordt sinds 2022 een steeds belangrijker thema in de verkiezingscampagnes, voornamelijk voor de Democratische stemmers. Waar in 2020 de Republikeinen abortus nog een belangrijker thema vonden dan de Democraten, is dit beeld in 2022 en 2024, door de zaak Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, totaal omgedraaid. Vandaag de dag noemt 67% van de aanhangers van Harris de kwestie erg belangrijk, dat is bijna het dubbele van het aantal Biden-stemmers dat dit vier jaar geleden zei. De 67% van Harris staat tegenover ongeveer een derde van de aanhangers van Trump (35%) die zeggen dat abortus erg belangrijk is voor hun stem

Over de auteur

Nick Vink

Nick Vink (21) is een enthousiaste journalist in opleiding. Hij focust zich vooral op het schrijven van allerlei verschillende soorten verhalen.