Biden’s laatste VN-toespraak volgens Amerikaanse media

Biden’s laatste VN-toespraak volgens Amerikaanse media

Op 24 september 2024 sprak president Joe Biden voor de laatste keer als president tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) in New York. Met deze toespraak, die wordt beschouwd als een belangrijk moment in zijn lange politieke carrière, probeerde Biden zijn visie voor de toekomst te delen en wereldleiders aan te sporen tot samenwerking voor een betere wereld. In de media werd zijn toespraak wisselend ontvangen.  

In zijn toespraak reflecteerde Biden op de wereldwijde uitdagingen waarmee de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap worden geconfronteerd. Hij behandelde onderwerpen zoals de oorlog in Oekraïne, de spanningen in het Midden-Oosten en zijn beslissing om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. 

Perceptie van de toespraak

Verschillende media, waaronder CBS en NBC, benadrukken Biden’s optimistische benadering en zijn toewijding aan democratie. Zijn oproep tot solidariteit en samenwerking werd als inspirerend ervaren. De president toonde empathie voor de slachtoffers van recente conflicten, zoals de aanvallen van Hamas en de humanitaire crisis in Gaza, en sprak over de hoop voor de toekomst.

CBS News prees Biden’s inspanning om de Verenigde Staten als voorbeeld voor andere landen te presenteren: “The president urged global leaders to rally around shared democratic values, positioning the U.S. as a beacon of hope in turbulent times.”

CNN geeft een soortgelijke lof: “He positioned himself as a steadfast advocate for democracy and international cooperation, aiming to rally the world around shared challenges.”

Aan de andere kant was er ook kritiek op Biden, vooral van media zoals Fox News, die verwijzen naar zijn beleid in het Midden-Oosten en de terugtrekking uit Afghanistan. De gesproken critici in deze artikelen stellen dat zijn toespraak niet voldoende is om de druk op zijn beleid te verhullen.

Zo benadrukt the New York Times Biden’s gebrek aan zelfreflectie over zijn prestaties: “But he stopped short of assessing how he did in what he has described as the central challenge of his time: ensuring that democracy wins out over autocracy.”

Ook AP News haalt op momenten kritisch uit naar Bidens presidentschap: “Now, the conflict is threatening to metastasize into a multi-front war and leave a lasting scar on Biden’s presidential legacy.”

In de Nederlandse media, zoals de NOS, is er minder specifieke aandacht voor de toespraak zelf. De verslaggeving richt zich meer op de bredere context van de VN-vergadering, met aandacht voor de uitdagingen waarmee de organisatie wordt geconfronteerd. Biden wordt genoemd, maar de focus ligt op de hervorming van de VN en de impact van de Amerikaanse verkiezingen op de internationale betrekkingen.

Impact op de aankomende verkiezingen

De toon van de berichtgeving kan invloed hebben op de publieke perceptie van Biden in aanloop naar de verkiezingen. De Amerikaanse media kunnen een directe invloed hebben op de verkiezingscampagne door bijvoorbeeld aandacht te geven aan de reacties van zowel het publiek als politieke figuren op de speech van Biden. In de Verenigde Staten ligt de nadruk van de media sterk op presidentiële toespraken en de daaruit voortvloeiende politieke gevolgen, vooral in het verkiezingsjaar. 

Verantwoording

Voor deze analyse is gebruikgemaakt van de volgende artikelen NBC News, CBS News, The New York Times, Fox News, CNN, AP News (Associated Press) en NOS.

Over de auteur