Amerikaanse media: Spanningen tussen Iran en Donald Trump om te snijden na doodsbedreiging vanuit Midden-Oosten

Amerikaanse media: Spanningen tussen Iran en Donald Trump om te snijden na doodsbedreiging vanuit Midden-Oosten

Bron: chatgpt

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is dinsdagavond Amerikaanse tijd door de Secret Service op de hoogte gesteld van doodsbedreigingen vanuit Iran. Dit schrijft onder andere Fox News op zijn website. Volgens de Amerikaanse nieuwszender zou het gaan om ‘serieuze en precieze bedreigingen met als doel om het land te destabiliseren en chaos te veroorzaken door hem te vermoorden.’ Dit heeft de communicatiemedewerker Steven Cheung in een persverklaring laten weten.

Het Amerikaanse ABC-News schrijft dat dinsdagmiddag The Office of the Director of National Intelligence (ODNI), met Donald Trump en zijn campagneteam om de tafel te gaan zitten nadat het van een ‘menselijke bron’ inlichtingen had gekregen over plannen van het land uit het Midden – Oosten.

De oud-president schrijft op zijn social mediakanaal: “Er zijn grote dreigingen om mijn leven. Gelukkig ben ik omringd bij meer mensen, machinekracht en wapens dan dat ik ooit ben geweest.” Volgens de woordvoerder van de inlichtingendienst is er wel gesproken met Trump, maar gaat hij verder niet in op de inhoud.

De Republiek Iran, waarvan een delegatie aanwezig is de VN-top in New York,  ontkent dat er plannen zijn om hem te vermoorden. Tegenover CNN zegt een woordvoerder: “Iran is een land dat Donald Trump ziet als een crimineel en we willen graag zien dat hij wordt vervolgd. Hij moet voor de rechtbank verschijnen voor de moord op generaal  Qasem Soleimani.” Hiermee verwijst de woordvoerder van de aanwezige delegatie in New York naar de bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde die door een Amerikaanse luchtaanval op het nationale vliegveld van Bagdad in 2020 gedood werd.

Een dag nadat Trump op de hoogte was gebracht over de bedreigingen vanuit het land reageerde hij tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina: “Ik weet niet zeker of Iran achter deze plannen zit, maar ik acht de kans vrij groot,” staat in de New York Times te lezen. Hij waarschuwde het land met: “Als ik de president was en Iran doet er alles om deze persoon iets aan te doen zullen wij er alles aan doen om zowel hun grootste steden als het land kapot te schieten.”

Volgens ABC-news kreeg Donald Trump bij zijn campagnebijeenkomst in Butler, Pennsylvania een extra sniperteam aangewezen, omdat er ‘serieuze aanwijzingen waren vanuit het buitenland.’ Het is op dit moment niet bekend of beide mislukte aanslagen op Trump daadwerkelijk van Teheran gecoördineerd zijn.

De spanningen tussen Amerika en Iran liepen onder leiding van de Republikeinse presidentskandidaat hoog op. In 2018 stapte Trump, namens Amerika, uit het Nucleaire Programma dat in 2015 werd gesloten tussen het Iran en een aantal landen. Het zogenaamde Joint Comprehensive Plan of Action moest ervoor zorgen dat het land uit het Midden-Oosten zijn nucleaire programma zou afbouwen in ruil daarvoor werden de sancties vanuit Westen tegen het land opgeheven. Donald Trump was op dat moment de president van de Verenigde Staten. Volgens hem was de deal met de Iran toentertijd “de slechtst mogelijke deal ooit.”

Begin augustus bracht het campagneteam van Donald Trump naar buiten  dat het zou zijn gehackt. Volgens de oud-president zou Iran hier achter zitten. De website Politico zou op 22 juli dit jaar e-mails en documenten van een anonieme account hebben gekregen. Op de website reageerde de woordvoerder van het team van Trump ‘dat de documenten  illegaal verkregen zijn van buitenlandse bronnen die vijandig staan tegenover de Verenigde Staten. Woordvoeder Steven Cheung zegt dat een Iraans complot is en waarschuwde hij om de documenten verder te verspreiden.

NBC News meldde echter op 20 augustus dat zowel het campagneteam van Joe Biden en Trump in mei en juni het doelwit waren van hackers uit mogelijk Iran. Ondanks de doodsbedreiging bleef Trump tijdens de campagnebijeenkomst vannacht vrolijk en onverschrokken. Ook wees hij tijdens zijn speech op iets ironisch: “Op dit moment is een Iraanse delegatie aanwezig op de VN-top in ons land. En grote leden van de veiligheidsdienst beschermen hun en zij zijn nu de gene die ons land bedreigen. Op dit moment is onze vijand zo wanhopig dat ze er alles aan doen om te zorgen dat ik geen president van Amerika word. Want ze weten allemaal: Ik doe er alles aan om te zorgen dat ‘we will America Great Again’ en dat willen ze niet.

 

 

Over de auteur