Al eeuwenlang is de Verenigde Staten voor Joden een veilig toevluchtsoord geweest. Door de polarisatie in het land en de onderlinge verstandshouding is dit echter aan het veranderen. Hoe kan dit, wat speelt er op de achtergrond en hoe gaan de huidige presidentskandidaten hiermee om? Redacteur Yorick van Teeseling van No Sleep Till Brooklyn probeert daar in een drieluik achter te komen.
Donald Trump
In de eerste serie van dit drieluik lazen we dat steeds meer Joodse mensen zich aangetrokken voelen tot Donald Trump. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Toen Trump in 2016 de president van Amerika werd, zei hij dat hij Jerusalem erkent als de hoofdstad van Israël. De afgelopen maanden lijkt de toon van de oud-president toch te zijn veranderd; volgens de website Politico is de steun van het Amerikaanse volk om Israël te steunen aan het afnemen. Daarnaast blijkt er steeds meer verdeeldheid te zijn in de Democratische partij om het land te steunen. Hier schreven wij eerder over.
De Democratische partij is verantwoordelijk voor het maken en uitvoeren van de wetten in Amerika. De eerste verbale uitspraken van Donald Trump aan het adres van Joodse mensen werden gedaan op maandag 18 maart van dit jaar. Volgens AP News heeft de oud-president het volgende gezegd: “De Joodse mensen die op de Democraten stemmen, haten hun religie en Israël. Ook zijn ze niet loyaal. Daarnaast haten ze alles over Israël en moeten ze zich kapot schamen, en het land zal ophouden te bestaan.” Volgens de New York Times deed hij dit in de radioshow van Sebastian Gorka, voormalig assistent van Trump in het Witte Huis. De Republikeinse presidentskandidaat deed zijn uitspraken in een telefonisch interview dat online werd geplaatst. Als onderdeel van de Salem Media Groep is Gorka de gastheer van een zeer conservatief radioprogramma.
Dat Trump deze uitspraken doet is niet verrassend: uit een onderzoek van Pew Research Center blijkt dat Joodse mensen Democratisch gezind zijn en op deze partij stemmen. Trump gebruikte dit toen hij een interview had op dinsdag 30 juli van dit jaar met de conservatieve presentator Sid Rosenberg op radiozender WABC: “Ten eerste houdt ze (Kamala Harris, red.) niet van Israël en ten tweede houdt ze niet van Joodse mensen. Als je Joods bent of van Israël houdt, want veel Joodse mensen houden niet van het land en je stemt op een Democraat, ben je een dwaas, een absolute dwaas.” Volgens hem “haat ze ook de Joodse mensen.” Dat laatste is paradoxaal. De Democratische presidentskandidate is namelijk getrouwd met een Joodse man, Doug Emhoff.
Tijdens de jaarlijkse Israeli-American Council in Washington, die op 20 september werd gehouden, blijkt de paradoxale strijd die heerst onder de Joodse gemeenschap in Amerika. Deze bijeenkomst staat in het teken van het versterken van de banden tussen Amerika en Israël. Een reportage die de NOS publiceerde, bevatte beelden waaruit blijkt dat zowel Democratisch als Republikeinse gezinde Joodse mensen aanwezig waren bij deze bijeenkomst. Trump probeerde hier stemmen te winnen, want onder de Joodse gemeenschap gaat de voorkeur al decennia uit naar de Democratische partij. “Uit peilingen blijkt dat 60% op Kamala Harris stemt. Deze mensen zouden hun hoofd moeten laten nakijken. En wij hebben die stemmen nodig om te kunnen winnen.”
Hij vervolgde: “Ik denk dat hele erge dingen kunnen gaan gebeuren als Harris wint. Als ik verlies, heeft de Joodse gemeenschap daar voor een groot deel mee te maken. Israël zal ophouden te bestaan in twee jaar als ik verlies.” Dit valt te zien in de video die op de website van ABC News staat. Volgens de website van het Joods Onafhankelijk Nieuws reageerde het American Jewish Committee (AJC) dat de oud-president met vuur speelt. Ook de Jewish Council for Public Affairs houdt hem verantwoordelijk voor “dubbele loyaliteittheorieën” die hij hiermee de wereld in slingert. Beide organisaties waarschuwen dat als hij verliest, dit een stijging kan veroorzaken van antisemitisme onder de aanhang van extreemrechtse mensen die hem steunen.
De Republikeinse partij kwam een dag eerder ook al negatief in het nieuws. Nieuwszender CNN schreef namelijk op 19 september dat Mark Robinson, die namens de partij gouverneur wil worden in de staat North Carolina, in het verleden op een erotische website antisemitische uitspraken schreef. Zo zou hij in maart 2012 geschreven dat hij liever Adolf Hitler in het Witte Huis ziet dan “het zooitje ongeregeld” dat nu in Washington zit. Ook zou hij zichzelf zien “als een witte Nazi”. Volgens de onafhankelijke nieuwszender Reuters heeft de Republikeinse partij geen afstand genomen van deze uitspraken, waarmee het zichzelf eventueel in de voeten schiet. Deze staat lijkt een cruciale rol te gaan spelen in wie de volgende president van Amerika wordt.
Dat de Joodse gemeenschap een bepalende rol kan spelen, blijkt als Donald Trump op 16 augustus een speciale ´Jewish Voices for Trump´ campagne is gestart. Hij noemt het ´een coalitie van advocaten, politici, influencers en belangrijke zakenmensen in de Joodse gemeenschap.´ Doel van deze coalitie is het ´antisemitisme tegen te gaan en ´terwijl de wereld in de chaos is gestort door Kamala Harris, zorgt Donald Trump voor rust en stabiliteit in de regio. Niet alleen voor Israël, maar ook voor de rest van de wereld. Voormalig ambassadeur van Israël, David Friedman, sloot zich als eerste aan bij deze campagne. Matt Brooks, de campagneleider heeft verklaard om $15 miljoen dollar uit te geven om de Joodse gemeenschap te bereiken. Hij is ook voorzitter van de Trump Republican Jewish Coalition, waar hij op 16 augustus een bijeenkomst hield. Daar sprak ook Donald Trump.
Onder de Joodse gemeenschap heerst er verdeeldheid over hoe hiermee om te gaan. Zoals te zien was in de documentaire Trump en de Joden leunen steeds meer Joodse mensen richting de Republikeinen, maar stemmen ze overweldigend Democratisch. Dat is paradoxaal, want de oud-president en zijn partij hebben zich uitgelaten op een manier die toch controversieel genoemd kan worden. Daar wringt voor mij dan ook de schoen; een volk en gemeenschap die al niet in vrijheid kan leven, dient altijd beschermd te worden. Met de gedragingen van Trump kan hij mogelijk het antisemitisme onbedoeld aanwakkeren en zorgen voor nog meer verdeeldheid in het land.