Peilingen #4: Demissionair kabinet verliest zetels

Peilingen #4: Demissionair kabinet verliest zetels

Grafiek door: Samuel Groenewoud

Hier wordt wekelijks op maandag de laatste peilingen bijgehouden. In deze serie worden de laatste ontwikkelingen besproken die invloed op deze peilingen hebben.

Wat gebeurt er op rechts?

De VVD heeft zetel verloren in de nieuwste peilingen. Het lijkt alsof de aanhoudende coronamaatregelen steeds zwaarder gaan wegen voor de liberale partij. Waar de VVD daalt in de peilingen staat de PVV al een hele tijd stabiel op 19 zetels. Het is opvallend stil rond de partij. Toch heeft Geert Wilders bij zijn kiezers een goede indruk gemaakt in de oppositie omtrent de coronamaatregelen. Daar waar de VVD het lastig heeft door de coronamaatregelen scoort de PVV juist door het tegengeluid van Wilders. FvD steigt een zetel in de peilingen. Ook Thierry Baudet heeft zich actief tegen de coronamaatregelen verzet. Dit spreekt vele gezonde jongeren aan.

Wat gebeurt er in het midden?

D66 is haar vorige week verdiende zetel weer kwijt. Dit zorgt ervoor dat zij nu op 14 zetels staan. Ook het CDA heeft zetel verloren. De partij stond een tijd stabiel op 19 zetels, maar heeft nu dus een zetel minder in de peilingen. Het CDA heeft in tegenstelling tot D66 minder last gehad van de regeringsdeelname. D66 verliest 4 zetels in vergelijking met de verkiezingen van 2017 in de huidige peilingen. Het CDA levert er momenteel één in.

Wat gebeurt er op links?

De Partij voor de Dieren heeft er in de peilingen een zetel bij. Esther Ouwehand kan terwijl zij de partij voor het eerst naar een verkiezing leidt voor een record zorgen. De partij staat nu op 6 zetels in de peilingen dat is een zetel meer dan de behaalde 5 bij de vorige verkiezingen. GroenLinks, de SP en de PvdA staan er hetzelfde voor als vorige week.

Wat gebeurt er met de nieuwe partij(en)?

Volt staat momenteel op een stabiele zetel. JA21 blijft net als vorige week op één zetel staan.

Welke coalities zijn mogelijk op basis van deze peilingen?

Om een meerderheid te behalen in de tweede kamer moet je minimaal 76 zetels hebben.

De VVD haalt 39 zetels in deze peilingen. Dit betekent dat zij de grootste is en mag formeren. De VVD zal hoogstwaarschijnlijk opzoek gaan naar partijen die in de buurt liggen van de standpunten van de partij.

Vorige week zijn hier voor het eerst mogelijke coalities doorlopen. Ben je nieuwsgierig naar die opties lees die dan hier: Peilingen #3: Volt mogelijk in kamer, D66 wint zetel – SvJ Live (svjmedia.nl)

Optie 1: VVD (39) CDA (18) D66 (14) CU (6)

Deze optie is vorige week ook besproken. Het is interessant om te zien dat drie van de vier partijen in het demissionair kabinet een zetel hebben verloren, in de peilingen, ten opzichte van vorige week. Dit zorgt ervoor dat ze nu nog maar op 77 van de benodigde 76 zetels komen. Dit maakt het nog onwaarschijnlijker dat het demissionair kabinet door regeert.

Optie 2: VVD (39) CDA (18) D66 (14) PvdD (6)

Vorige week zat op de plaats van de PvdD nog de SP. Gezien de Europa clash die dat oplevert tussen D66 en de SP is het niet aannemelijk dat die twee partijen samen in een coalitie komen. Nu de PvdD een zetel er bij heeft in de peilingen komt deze eventuele coalitie op 77 zetels uit. Ook dit is een krappe meerderheid. Toch zal D66 zich gesteund voelen door de partij voor de dieren in de linkse ideeën van de partij. Ook het klimaatbelang dat beide partijen hebben zou de twee goede bondgenoten maken. Ouwehand heeft aangegeven dat de PvdD klaar is om mee te regeren. Toch is het nog maar de vraag of een progressieve partij als de PvdD samen kan met het conservatieve CDA.

Over de auteur