Peilingen #5: VVD ruim aan kop, vandaag openen de stembussen

Peilingen #5: VVD ruim aan kop, vandaag openen de stembussen

Grafiek door: Samuel Groenewoud

Hier wordt wekelijks op maandag de laatste peilingen bijgehouden. In deze serie worden de laatste ontwikkelingen besproken die invloed op deze peilingen hebben. Vandaag is het de eerste dag dat je kan stemmen. Dit betekent dat dit alweer het laatste peilingartikel is, vanaf nu kun je korte update grafieken op onze sociale media verwachten.

Wat gebeurt er op rechts?

De VVD heeft weer een zetel in de peilingen verloren. Toch hoeft de partij zich geen zorgen te maken geen enkele partij kan in de buurt komen van de liberalen. Zeker niet omdat de PVV al een ontzettend lange tijd op 19 zetels staat in de peilingen. Het CDA verliest zelfs een zetel en komt hierdoor op 17 uit in de laatste peilingen. Forum blijft net als vorige week op 4 zetels staan. Een partij die nog helemaal niet benoemd is in deze serie is de SGP zij staan al jaren op 3 zetels. De ChristenUnie een andere partij die nog helemaal niet benoemd is kan met opgeheven hoofd naar de stembussen gaan, ze hebben vier jaar meegeregeerd en zijn in de peilingen zelfs een zetel gestegen ten opzichte van de verkiezingen in 2017.

 Wat gebeurt er in het midden?

D66 heeft zijn vorige week in de peilingen verloren zetel weer terug. Dit betekent dat de Democraten nog echt aan het jojoën zijn met zetels in de peilingen. Dit houdt ook in dat de stemmers van de partij van Sigrid Kaag nog alles behalve zeker zijn over hun keus.

 Wat gebeurt er op links?

GroenLinks en de PvdA staan weer op gelijke hoogte in de peilingen. Dit komt door het zetel verlies van de PvdA. Beide partijen staan nu op 12 zetels in aanloop naar de verkiezingen. De SP staat nog steeds op 10 zetels in de peilingen. Het is de socialisten niet gelukt om in de peilingen in te lopen op GroenLinks of de PvdA. De PvdD heeft ook een rustige aanloop naar de verkiezingen de partij staat al een tijd stabiel op 6 zetels in de peilingen. Nog een partij die al een tijd stabiel is, is Denk zij staan op 2 zetels. (Stabiel in de peilingen dan, binnen de partij heeft het wel flink gestormd).

Wat gebeurt er met de nieuwe partij(en)?

JA21 heeft er een zetel bij in de peilingen. De partij zet in op een samenwerking op rechts. In een reclame spotje geeft de partij aan dat JA21 is voor mensen die willen dat hun stemmen gehoord wordt. Dit omdat de PVV en Forum door veel partijen worden uitgesloten om mee te regeren. Ook Volt heeft er een zetel bij in de laatste peilingen. De partij is vooral populair onder jongeren. Dat is niet gek een derde van de partij is 25 jaar of jonger. Volt wil zich ook inzetten voor studenten, onder andere door het college geld af te schaffen.

Over de auteur