“Als rapper Sjors zegt: ‘Stem op Forum voor Democratie!’, dan zie ik de 16-jarigen daar wel voor vallen

“Als rapper Sjors zegt: ‘Stem op Forum voor Democratie!’, dan zie ik de 16-jarigen daar wel voor vallen

Pixabay.com

Dit artikel is geschreven door eerstejaarsstudente Fleur Zonneveld.
Onder leiding van studente Lotte Boelen maakten de eerstejaarsstudenten een speciale stembus-editie voor de zwevende jonge kiezer: want politiek blijft voor veel jongeren toch een lastig onderwerp.
Alle verhalen over dit thema zijn hier te vinden.

Al sinds 1972 worden er discussies en debatten gehouden over een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar. In 2019 adviseerde De Raad voor het Openbaar Bestuur dat het stemrecht zou moeten worden verlaagd naar 16 jaar. Uit een onderzoek van de Raad bleek dat dit meer politieke betrokkenheid van jongeren zou opleveren. Maar uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat  jongeren van 16 en 17 jaar nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn om te kunnen stemmen. Ook jongeren zijn verdeeld: zo kan de 17-jarige Sient niet wachten om te mogen stemmen, terwijl leeftijdsgenoot Niek daar nog totaal geen behoefte aan heeft. 


Zou je graag willen stemmen op deze leeftijd?

Sient: Ja, ik zou graag willen stemmen. Dat is vooral omdat de mensen om mij heen en mijn vriendinnen van 18 jaar gaan stemmen. Zij mogen hun stem uitbrengen en laten weten wat ze belangrijk vinden. Hierdoor besefte ik dat ik ook graag wil laten weten wat ik belangrijk vind en daarom mijn stem wil uitbrengen op 17-jarige leeftijd.

Niek: Nee, ik wil niet als 17-jarige stemmen. Persoonlijk interesseert de politiek mij niet zo heel erg.


Hoe sta je tegenover een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar?

Sient: Als je de leeftijd wil verlagen, zou ik het verlagen naar 17 jaar. Het verschil tussen 16 en 17 vind ik best groot, want persoonlijk vind ik dat je op 17-jarige leeftijd betere keuzes kan maken. Daarnaast denk ik dat 16-jarigen nog niet verantwoordelijk genoeg zijn om goed te kunnen stemmen.

Niek: Van mij hoeft het niet, maar ik snap wel dat sommige 16- en 17-jarigen inspraak willen in de politiek. Daarnaast vind ik dat jongeren van 16 en 17 jaar volwassen genoeg zijn om te kunnen stemmen. Toch vind ik het niet nodig, maar dat komt omdat ik persoonlijk niet echt geïnteresseerd ben in politiek en ik niet per se wil stemmen.


Denk je dat de politieke belangstelling groter wordt onder jongeren als het stemrecht vanaf 16 jaar gaat gelden?

Sient: Ja! Sowieso. Nu is de belangstelling niet zo groot onder jongeren. Bijvoorbeeld bij maatschappijleer op de middelbare school; je leert over politieke partijen als je ongeveer 15 of 16 bent. Ik was 16 jaar en ik vond het totaal niet interessant en relevant. Als je zelf zou mogen stemmen op 16-jarige leeftijd denk ik dat je heel anders in die lessen zit en veel meer geïnteresseerd bent in de lesstof, omdat je zelf een stem mag uitbrengen.

Niek: Ja, ik denk dat de belangstelling zeker groter wordt. Als je zelf ook echt mag stemmen op 16-jarige leeftijd denk ik dat wel dat mensen zich er meer in gaan verdiepen. Daarnaast denk ik ook dat meer mensen de politiek interessant gaan vinden.


Denk je dat er meer naar jongeren wordt geluisterd door de politiek als de stemgerechtigde leeftijd wordt verlaagd naar 16 jaar?

Sient: Ja. Ik denk dat het ook al werkt als je het verlaagt naar 17 jaar. Aan de andere kant vraag ik me af of jongeren van 16 jaar genoeg belangstelling hebben om daadwerkelijk een goede stemkeuze te maken. Jongeren van 16 jaar zijn nog veel meer beïnvloedbaar. Als rapper Sjors morgen zou roepen: ‘Jongens stem op Forum voor Democratie!’ Dan zie ik de 18-jarigen daar niet voor vallen, maar de 16-jarigen wel.

Niek: Ja, ik denk dat er wel meer naar de jongeren wordt geluisterd wanneer het stemrecht wordt verlaagd naar 16 jaar, omdat jongeren dan toch een belangrijke stem gaan spelen in de politiek. Hierdoor wordt de groep jonge stemmers groter en wordt er meer aandacht gegeven aan de meningen van de jongeren.


Ben je het eens met het tegenargument dat jongeren onder de 18 jaar nog niet genoeg ontwikkeld zouden zijn om te mogen stemmen?

Sient: Ja. Heel veel mensen zeuren al dat ze op 15-jarige leeftijd een vakkenpakket op school moeten kiezen of dat je nog veel te jong bent om als 17-jarige een studiekeuze te maken. Dan denk ik al helemaal niet dat je ze het recht moet geven om ze te laten bepalen wat er met dit land gebeurt. De politiek is belangrijk, het is gewoon hoe Nederland functioneert.

Niek: Nee, dit vind ik onzin. Lager dan 16 jaar moet je niet gaan, maar ik denk dat jongeren tussen de 16 en de 18 jaar op zich nog best een goede stem kunnen geven qua vernieuwing in de politiek en vernieuwing op het gebied van organisatie en bestuur.


Vind je dat het stemrecht vanaf 18 jaar moet blijven gelden? Waarom?

Sient: Ik zou zeggen: Houd het lekker op 18 jaar, omdat je dan weet dat sowieso 80% van de stemmers in staat is om een goede keuze te maken. Als je het zou verlagen naar 16 jaar dan zou die 80% veel minder worden en dan weet je van een groter deel van de maatschappij niet waarop de stemkeuze is gebaseerd.

Niek: Op zich snap ik dat het stemrecht nu vanaf 18 jaar geldt, omdat dat de leeftijd is dat je volwassen bent. Maar ik zou er geen problemen mee hebben als het 16 jaar wordt. Ik vind wel dat de stemgerechtigde leeftijd vanaf 18 jaar mag blijven, omdat hoe meer jonge stemmers er zijn, hoe meer ‘onzinstemmers’ hun stem uitbrengen. Daarnaast vind ik dat die twee jaar dat je niet mag stemmen, niet heel veel verschil gaat maken.

Over de auteur