HU studenten stemmen D66

HU studenten stemmen D66

Studenten aan de Hogeschool gaan voornamelijk op D66 stemmen. Dit blijkt uit een enquête, ingevuld door 150 scholieren van de Hogeschool Utrecht. Dit in tegenstelling tot de landelijke peilingen, waar de VVD, in het aantal zetels, al weken met kop en schouders boven de andere partijen uit steekt.

Wat stemt de HU?

Vrijwel alle studenten aan de HU mogen dit jaar stemmen. Het grootste gedeelte is ook van plan om hier gebruik van te maken. Bijna 93 procent geeft aan te gaan stemmen bij de komende verkiezingen. Een kleine 3 procent stemt bij de komende verkiezingen niet en de overige enquêteurs weten nog niet of zij hun stem laten horen in maart.

De HU peiling geeft overduidelijk een ander beeld dan de landelijke peilingen. Waar de VVD de grootste is in de landelijke peilingen, komt D66 er als grootste uit onder de HU studenten, bijna 28 procent van de ondervraagden geeft aan op deze partij te gaan stemmen . Op de tweede plaats bij de HU-studenten staat GroenLinks, gevolgd door de VVD en de PVDA. Ook nieuwe en kleinere partijen vinden steun bij de studenten aan de HU. Zo heeft de partij Bij1 in de HU peilingen 6 procent van de stemmen gekregen en Volt zo’n 5 procent.

Twijfel onder studenten

Deze uitslag staat echter niet helemaal vast, ongeveer 60 procent is namelijk nog niet zeker van zijn of haar keuze.                                                                                                                                                              “Ik twijfel nog, omdat er meerdere partijen zijn die goed aansluiten bij mijn wensen wat betreft politiek,” vertelt de 20-jarige Fleur. Zij studeert pedagogiek en is van plan om op de partij de Groenen te stemmen: “nieuwe ideeën kunnen voor de nodige veranderingen zorgen. Al ben ik van aard niet erg progressief, maar in een snel veranderende maatschappij, zoals die waar we nu in leven, denk ik dat nieuwe partijen met innovatieve ideeën een mooie bijdrage kunnen leveren.”

Voor Remi is het wel duidelijk. De 20-jarige journalistiek student twijfelde eerst, maar besloot uiteindelijk op de Partij voor de Dieren te stemmen. Dit voornamelijk omdat zij zich zorgen maakt over het klimaat en de toekomst: “Ik wil kinderen, maar wil ik kinderen laten opgroeien in een wereld die afsterft?”

De politiek volgen

Om erachter te komen welke partij het beste bij ze past, doen veel studenten vooronderzoek. Partijprogramma’s lezen is de meest gebruikte onderzoeksmethode voor de studenten die de enquête hebben ingevuld. Ook hebben veel studenten de stemwijzer of andere wijzers gebruikt. Verder hebben sociale media en nieuwsmedia een grote rol gespeeld. Zo’n 14 procent van de enquêteurs gaf aan dat hun omgeving hen ook heeft beïnvloed in hun keuze.  Ook volgt driekwart van de enquêteurs de politiek erg regelmatig, een factor die meespeelt in de keuze van veel studenten.

Remi volgt de politiek niet zo graag als de andere ondervraagden: “Ik vind het een beetje een spelletje. Ik merk dat het gaat over zo veel mogelijk stemmen halen met een mooi praatje. Ik kan me bij sommige politici niet voorstellen dat ze het beste met het land voorhebben.”

Belangrijke thema’s voor studenten

Voor een groot deel van de HU studenten die de enquête invulde, is het klimaat een belangrijk onderwerp. Ook de bestrijding van het coronavirus is voor velen van belang. Andere belangrijke onderwerpen zijn immigratie en de Europese Unie. Voor veel studenten zijn jongeren en onderwijs ook relevante aspecten.

Ook voor Fleur is het klimaat van belang: “Ik zou willen zien dat er meer actie ondernomen wordt op het gebied van milieu. Al vind ik dat de politiek daar momenteel al goede stappen in zet, zijn deze stappen naar mijn idee nog te klein. Naar mijn mening is er dan ook nog veel meer wat de regering nog kan doen voor het milieu. Als concreet voorbeeld zou ik graag willen zien dat de prijs van vlees stijgt en de prijs van vleesvervangers daalt.”

Een hogere prijs voor vleesproducten is een besproken onderwerp in de campagne tijd. Partijen zoals D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn het hier mee eens, omdat de productie van vlees slecht is voor het klimaat en het kopen van vleesproducten hiermee ontmoedigd wordt. Andere partijen, waaronder de VVD en de PVV, zijn tegen deze maatregel omdat dit extra kosten voor het volk zou betekenen.

Behalve het klimaat heeft Remi meer thema’s die voor haar van belang zijn in de politiek. Zo vindt ze dat er te weinig woningen gebouwd worden en dat Nederland meer vluchtelingen zou mogen opnemen. Maar ook het vrouwentekort in de Kamer speelt een grote rol. “Te veel oude mannen. Witte oude mannen die opgegroeid zijn met een bepaald beeld. Ik ben toch wat progressiever,” zegt ze.

De enquête is ingevuld door 150 studenten die aan de hogeschool Utrecht studeren. De verspreiding gebeurde online, voornamelijk via e-mail en Whatsapp. De ondervraagden zijn tussen de 17 en 25 jaar oud en het grootste gedeelte studeert Journalistiek.

Over de auteur