Peilingen #1: De VVD zit op ramkoers

Peilingen #1: De VVD zit op ramkoers

Grafiek door: Samuel Groenewoud

Vanaf vandaag worden hier wekelijks op maandag de laatste peilingen bijgehouden. In deze serie zullen de laatste ontwikkelingen besproken worden die invloed hebben op deze peilingen.

Deze week wordt gestart met de eerste grafiek.

Vergroot

peilingen1grafiek

Grafiek door: Samuel Groenewoud

Wat gebeurt er op links?

Wat interessant is om te zien, is dat de PvdA en GroenLinks op dit moment precies gelijk staan in de peilingen. Het zal voor deze twee partijen spannend worden wie de grootste linkse partij wordt. De PvdA en GroenLinks hebben in ieder geval wel de afspraak gemaakt om alleen deel te nemen aan een regering waar ze beiden van de partij zijn. Momenteel gaat het duidelijk minder goed met de andere linkse concurrent, de SP. Zij staan nu op een zetels achterstand van de PvdA en GroenLinks. Het lijkt moeilijk voor de SP om deze achterstand in te halen.

Wat gebeurt er op rechts?

Wat overduidelijk is, is dat het met de VVD ontzettend goed gaat. Ondanks dat premier Mark Rutte veel kritiek over zich heen heeft gekregen vanwege zijn aandeel in de toeslagenaffaire, lijkt zijn populariteit hier niet onder te lijden. Ook het feit dat de boodschap die hij moet brengen in verband met corona niet prettig is, lijkt weinig invloed te hebben. Sterker nog, de VVD gaat het steeds beter in de peilingen doen. Een partij die wel onder de coronaregels lijkt te lijden is het CDA. Met minister Hugo de Jonge heeft het CDA ook een belangrijke speler in de coronacrisis, maar zij doen het minder goed in de peilingen dan de VVD. Het coronabeleid lijkt het CDA meer aangerekend te worden dan de VVD.

Wat gebeurt er met de nieuwe partij(en)?

Een nieuwe partij die nog niet zo lang bestaat is Ja21. De partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans is een afsplitsing van Forum voor Democratie. Niet lang nadat Nanninga en Eerdmans de partij oprichtten, kregen zij in meerdere peilingen al een zetel toebedeeld. Code Oranje, de partij voor burgers, is in de peilingen een zetel kwijtgeraakt. Dit terwijl zij een paar weken terug nog wel een zetel had in de peiling. Een partij die ook niet in deze grafiek staat, maar wel met een redelijke opmars bezig is, is Bij1. De partij van Sylvana Simons is al actief in de Amsterdamse gemeenteraad. Zij stapte daar op om zich te kunnen richten op de landelijke politiek. Een andere veelbesproken partij die niet op deze grafiek staat is Volt. De jonge partij die zich vooral op het klimaat en Europa richt, had bij de Europese verkiezingen 1,9 procent van de stemmen. Mochten zij dit in de aankomende verkiezing weer halen betekent dit dat ze twee of drie zetels in de tweede kamer krijgen.

We kijken uit naar je reactie, laat ‘m achter onderaan de post. Je reactie verschijnt na goedkeuring door de SvJ Live redactie.

Over de auteur