Ongeveer 72 uur geleden eindigde het debat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De twee presidentskandidaten, Donald Trump en Kamala Harris, stonden tegenover elkaar en hebben elkaar goed aan de tand gevoeld. Tijdens het debat konden ze hun standpunten over verschillende belangrijke onderwerpen, zoals abortus, migratie en de economie, delen. Voor Trump was het vertrouwd terrein, dit was inmiddels zijn zevende debat, terwijl het voor Kamala Harris voor het eerst op dit grote podium stond.
Sinds de eerste televisiedebatten tussen John F. Kennedy en Richard Nixon, zijn dergelijke confrontaties belangrijk geworden voor het Amerikaanse kiespubliek. De presidentiële debatten bieden kiezers de kans om een beter beeld te krijgen van de standpunten van de kandidaten. Dit jaar was abortus bijvoorbeeld één van de belangrijkste thema’s. Een lastig thema voor Trump, die niet altijd duidelijk is geweest over het wel of niet steunen van een nationaal verbod als dit op tafel zou komen tijdens een eventueel volgend presidentschap. Harris had een duidelijke mening had over dit onderwerp. Onder de kiezers, en in het bijzonder de jonge zwevende kiezers, is dit een van de belangrijkste thema’s, blijkt uit onderzoek van het Center of Information and Research on Civic Learning and Engagement.
Volgens zowel democraten als republikeinen werd Trump na het debat gezien als de grote verliezer, ook uit media cijfers van CNN, MSNBC en The New York Times. Maar de vraag is: zullen de Amerikanen hierdoor hun steun voor hem intrekken? Het is bekend dat veel kiezers trouw blijven aan hun kandidaat, zelfs na negatieve optredens, dat ook het geval is bij Trump. Voor de zwevende kiezers, die hun keuze nog niet hebben gemaakt, bood dit debat een kans om zorgvuldig te overwegen aan wie ze hun stem willen geven.
Welke impact heeft het debat gehad op de peilingen?
Om de impact van het debat te begrijpen, keek de redactie van No Sleep Till Brooklyn naar de berichtgeving van grote Amerikaanse media voor en na het debat, evenals de peilingen die zijn uitgevoerd bij ABC (538) en The New York Times. Tot nu toe is in de peilingen terug te zien dat Harris na het debat met maar 1% stijgt. Verschillende analisten zijn het erover eens dat Kamala Harris tijdens het debat sterker overkwam dan Trump. Ze wist haar standpunten te verduidelijken, alleen was ze niet altijd onderbouwend bij bepaalde thema’s. “Harris wasted no time checking off her goals Tuesday night’’ schreef The New York Times.