De Verenigde Staten Verduidelijkt: Teamsters Choice

De Verenigde Staten Verduidelijkt: Teamsters Choice

Deze foto is gegenereerd door AI

In de serie ‘De Verenigde Staten Verduidelijkt’ zet de redactie van No Sleep Till Brooklyn de belangrijkste begrippen, uitspraken en trends uit de Amerikaanse media rond de presidentscampagne op een rij.  

Dit keer nemen we vakbond Teamsters onder de loep. De nationale afdeling van de bond kondigde aan geen partij te kiezen in de verkiezingsstrijd. Het is hiermee de eerste keer in dertig jaar dat de beroepsvereniging niet de kant van de Democraten kiest. Wat voor vakbond is Teamsters en waarom nam het deze beslissing? 

The International Brotherhood of Teamsters (IBT) is van oorsprong een vakbond die opkomt voor de belangen van arbeiders in de transportsector in de Verenigde Staten en Canada. De naam Teamster verwijst dan ook naar de bestuurders van de vroegere paardenwagens die producten vervoerden.  De club werd in 1903 officieel opgericht door een fusie van twee eerder gestichte vakbonden. Door toonaangevende stakingen, zoals in Minneapolis in 1934 ,en uitbreiding naar nieuwe sectoren, groeide Teamsters uit tot een van de grootste vakbonden in de Verenigde Staten. Met haar 1,3 miljoen leden is IBT nu de op viernagrootste vakbond van de VS.  

Hoewel er na dertig jaar wel een breuk is in de traditie wat betreft Teamsters steun aan het kamp van de Democraten, is het niet de eerste keer dat de vakbond wisselt van positie. Vanaf de verkiezingen in 1960 steunde IBT de Democraten weliswaar 9 keer, maar stond het ook 5 keer aan de kant van de Republikeinen en steunde het 2 keer geen enkele kandidaat. De verkiezingsrace van 2024 liet al eerder zien dat de steun van de Teamsters aan de Democratische partij niet vanzelfsprekend was. Afgelopen juli gaf de huidige voorzitter van de vakbond, Sean O’Brien, namelijk als eerste vakbondsleider ooit een toespraak op een Nationale Republikeinse Conventie. Veelzeggend was het dan ook dat de voorzitter een maand later niet uitgenodigd werd bij de conventie van de Democraten in Chicago. 

Als officiële reden om voor neutraliteit te kiezen tijdens deze verkiezingscampagne liet de nationale afdeling van Teamsters weten dat beide partijen geen toezeggingen konden doen om ervoor te zorgen dat de belangen van werkende mensen altijd voorrang krijgen boven de grote bedrijven. Uit een peiling onder de leden van de vakbond bleek daarnaast dat 58% van de Teamsters-leden Trump steunt, tegenover slechts 31% die voor de Harris-campagne is.  

Door het besluit van de Nationale afdeling van Teamsters om geen presidentskandidaat te steunen, is het de enige grote vakbond in de VS die in deze campagne niet aan de kant van de Democraten staat. Binnen de vakbond heerst echter verdeeldheid over deze keuze. Zo besloten enkele regionale afdelingen, waaronder die in Michigan en Nevada, de Democraten wél te steunen tijdens de campagne. 

Of de keuze van Teamsters veel invloed gaat hebben op de uiteindelijke uitslag in november, is nog maar de vraag. Het feit is wel dat vakbondsleden in het algemeen voor beide partijen belangrijk zijn om te blijven benaderen. Hoogleraar Arbeid en Arbeidsverhoudingen bij Penn State University, Paul Clark, legt uit: “Als vakbonden de steun van 56% voor de Democratische presidentskandidaat zoals in 2020 willen behouden, kunnen ze Kamala Harris aan de overwinning helpen. Maar als Trump genoeg vakbondsleden kan overtuigen om op hem te stemmen, zoals in 2016, kan dat de verkiezingen in zijn voordeel beslissen. Vakbonden, en ook de campagnes van Harris en Trump, weten dit en ze zullen het winnen van de stemmen van vakbondsleden een topprioriteit maken.” 

Over de auteur

Nick Vink

Nick Vink (21) is een enthousiaste journalist in opleiding. Hij focust zich vooral op het schrijven van allerlei verschillende soorten verhalen.