Donderdag 10 oktober is het wereld daklozendag. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor de problematiek van dakloosheid. Na een aantal jaren van dalende cijfers, lijkt het aantal daklozen in Nederland niet verder af te nemen. “We zien inderdaad na jaren weer een kentering in het aantal dakloze mensen, of in elk geval een halt aan de dalende trend die wij sinds 2018 zagen” stelt Ferry Lapre, Media- en publieksvoorlichter van het CBS.
Opvangcentra in het hele land melden dat hun voorzieningen overvol zijn, wat erop duidt dat vooral de zichtbare groep dakloze mensen toeneemt. “Dit stemt overeen met de signalen uit de opvang voor dakloze mensen dat hun voorzieningen overvol zijn,” stelt Lapre. Het gaat hier om mensen die op straat leven of in noodopvang verblijven, groepen die tevens het meest in de cijfers zichtbaar zijn. Daarnaast wordt erop gewezen dat deze groep beter geregistreerd wordt: “Wel is het zo dat er wat meer mensen in de registers geteld werden en wat minder daarbuiten bijgeschat werden,” aldus Lapre.
Hoewel blijkt dat de onzichtbare daklozen zoals mensen die bij vrienden of familie verblijven ook toenemen, blijven de oorzaken van deze ontwikkeling onduidelijk. “Uiteraard zijn er veel verschillende oorzaken van dakloosheid, maar wat er in 2023 voor gezorgd heeft dat de dalende trend ten einde kwam, kunnen wij op basis van de beschikbare cijfers niet zeggen.”
De toenemende druk op opvangcentra laat zien dat het daklozenprobleem in Nederland nog niet is opgelost en dat de woningcrisis en andere problemen waarschijnlijk weer een grotere invloed hebben.
Beluister de onderstaande audioreportage waarin redacteur Jill Petra de oorzaken onderzoekt en kijkt wie er allemaal onder de term dakloos valt.